Un raport elaborat de Pentagon despre activitatile militare ale Chinei a atras critici vehemente din partea Administratiei de la Beijing, care a atras atentia asupra deteriorarii relatiilor bilaterale, informeaza site-ul agentiei Reuters.

Un raport al Departamentului american al Apararii arata ca Beijingul intentioneaza sa continue acumularea de capacitati si infrastructura militara pe insulele artificiale din Marea Chinei de Sud.

China a construit, in ultimii doi ani, insule cu suprafete de 1.300 de hectare in Arhipelagul Spratly, situat intr-o zona disputata din Marea Chinei de Sud. In aceste zone, Administratia de la Beijing a instalat infrastructura militara, noteaza raportul Pentagonului.

China a condamnat vehement documentul, argumentand ca este o distorsionare a realitatii care afecteaza "grav" relatiile bilaterale, scrie MEDIAFAX.

"Este vorba de un raport distorsionat, in care se exagereaza amenintarea militara chineza", a reactionat Yang Yujun, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez al Apararii.

"China are politici militare cu caracter pur defensiv", a subliniat oficialul de la Beijing.

"Statele Unite au avut mereu suspiciuni si au o atitudine provocatoare, trimitand frecvent avioane si nave militare in regiune", a insistat Yang Yujun, denuntand "intentia Statelor Unite de a exercita hegemonie".

Statele Unite au intensificat prezenta militara in Marea Chinei de Sud pe fondul disputelor teritoriale pe care China le are cu Filipine, Brunei, Taiwan si Vietnam.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.