Adolph Hitler a fost modelat in ceara de artistul italian Maurizio Cattelan. Hitler e sculptat in genunchi, in timp ce se roaga. Controversata opera are un titul sobru, cu semnificatie morbida, tulburatoare: se cheama "Him". Statuia a fost cumparata pe 8 mai, la New York, pentru 15 milioane de euro.

Suma de 15 milioane de dolari este un record al artistului contemporan, italianul Maurizio Cattelan, de 55 de ani. Statuia de ceara a fost executa in 2001 si era estimata la 10 - 15 milioane de dolari. Artistul este recunoscut pentru operele provocatoare, extravagante. E sfidator si subversiv. "Am vrut sa distrug statuia de mii de ori. De fiecare data m-am razgandit.", spune Maurizio.

In 2013, statuia a ajuns subiect de controversa. Era expusa in inima unui ghetou din Varsovia, transmite Le Monde. Organizatorii expozitiei au argumentat ca opera era menita sa starneasca reflectia in randul oamenilor, nicidecum sa pateze memoria sumbra.

Statuia oferea un memento, un timp de gandire despre natura Raului. Artistul sau galeristii din Varsovia n-au avut nicio intentie malefica, absconsa. Nu voiau sa insulte memoria evreilor. Nu voiau sa jigneasca victimele Holocaustului. "Este o opera de arta ce evoca Raul care se insinueaza peste tot in lume."

Him este Hitler sau este Dumnezeul caruia i se roaga Adolph ingenuncheat? El, cu majuscula. Artistul italian vrea sa deruteaze perceptia umana incremenita in semnificatii prozaice. Insa Raul in lume este prozaic. In ghetouri, in teatre de operatiuni, in mintile demonice ale teroristilor, peste tot unde omul calca. Rau din hazard, raul istoric, raul arhetipal, de la temelia lumii. In orice caz, sculptura artistului italian isi implineste menirea - pune pe ganduri, potrivit MEDIAFAX.

Un colectionar de arta a platit insa 15 milioane de euro pentru Hitler ingenunchiat.

Licitatia sculpturii "Him" - cu H de la Hitler, figura deja alegorica a Raului - a fost dificila."Artistii nu-si aleg decat foarte rar acest subiect. Hitler.", a spus Loïc Gouzer, vicepresedinte al sectiunii de Arta de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial la casa de licitatii Christie’s, din New York, unde s-a vandut statuia.

Citeste si:
Ciutacu, atac la CTP, din cauza vaccinarii obligatorii: Asa a...
Ciutacu, nou atac la CTP, din...

"Opera de arta «Him» este extrem de deconcertanta, ne-a fost greu s-o vindem", a mai spus Loïc Gouzer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.