O bancnota de un trilion de dolari pare mai mult gluma decat realitate, dar ea a existat ani buni in statul african Zimbabwe, cand inflatia a atins un nivel aproape ireal, de 230.000.000%.

Inflatia a atins un nivel aproape ireal, de 230.000.000%, astfel incat Banca Centrala a fost obligata, pentru scurt timp, sa printeze chiar si bancnota de 100 trilioane de dolari zimbabueni.

Care era insa valoarea bancnotei de un trilion de dolari? In jur de 30 de eurocenti.

Se intampla la inceputul anului 2009, atunci cand Zimbabwe s-a confruntat cu cea mai mare criza financiara din istoria sa. Preturile se schimbau de la minut la minut, iar oamenii intrasera intr-o stare de neputinta.

"Trebuia sa platesti cafeaua inainte de a o consuma, pentru ca in doar 5 minute pretul putea sa fie mai mare", a declarat celor de la CNN omul de afaceri Shingi Minyeza.

Solutia aleasa in extremis a fost introducerea mai multor valute oficiale in circulatie, precum dolarul american, yenul sau randul, moneda sud-africana.

"Am trecut pe un sistem multivalutar pentru a stabiliza economia, iar inflata a scazut aproape la zero", povesteste guvernatorul Bancii Centrale, John Mangudya. "A fost ceva magic".

Economia statului african si-a revenit, dar vor mai trece probabil multi ani pana ce se va putea reintroduce dolarul zimbabuean ca moneda unica, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.