Cercetatorii de la Universitatea Duke din Statele Unite au creat un medicament anti-cancer pe baza unui anticorp preluat de la persoanele rezistente la cancer, care ucide celulele tumorale, lasandu-le pe celelalte neatinse.

Ani de zile, medicii specialisti s-au chinuit sa arate diferenta intre un cancer care ucide rapid pacientul si unul non-fatal. Conform teoriei, nu cancerul este slab, ci sistemul imunitar poate suporta mai bine prezenta unei tumori, scrie Gandul.

Anticorpul ataca celulele canceroase fara a afecta celelalte celule si fara a avea efecte secundare notabile, sustine coordonatorul cercetarii, Edward Patz.

„Aceasta descoperire poate reprezenta o noua abordare in tratarea cancerului, deoarece anticorpul ucide selectiv celulele tumorale, astfel ca nu are efecte secundare semnificative”, a declarat Patz.

“Noi credem ca putem schimba ‘raspunsul’ sistemului imunitar ca mai apoi sa-l lasam sa ucida tumora”, a mai spus cercetatorul.

Acesta a declarat ca a facut studii asupra unor cancere descoperite accidental, ca de exemplu atunci cand un pacient bolnav de cancer a suferit o operatie de hernie.

“Daca nu le-ar fi descoperit, oamenii acestia ar fi murit cu cancer, nu de la cancer”, a spus Edward Patz.

Apoi, impreuna un grup de cercetatori a incercat sa caute dovezi ca sistemele imunitare ale oamenilor reactioneaza diferit, gasind acest anticorp. Dupa ce l-au testat atat pe soareci cat si pe celule umane canceroase, au raportat rezultatele revistei Cell, noteaza Gandul.

In ambele cazuri, anticorpul a ucis celulele canceroase, desi soarecii au murit si ei, probabil din cauza ca doza administrata nu a fost suficienta, sustine Edward Patz.

„Am aratat ca acest anticorp ucide celulele canceroase. Poate nu pe toate, dar cu siguranta are un efect asupra acestor celule tumorale”, a mai spus el.

Medicamentul a avut un impact in special asupra timpului de raspuns al sistemului imunitar, lucru care ar putea contribui in mod decisiv la combaterea cancerului.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Cercetatorii sunt acum pregatiti sa faca studii clinice folosind acest anticorp al persoanelor mai rezistente la cancer, precizeaza MEDIAFAX.

„Ne-a luat ceva timp pana cand sa ne creada cineva. A fost extrem de greu sa gasim finantare”, a mai spus acesta, subliniind ca este nevoie de mai mult timp pentru a intelege potentialul tratamentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.