Ucraina marcheaza treizeci de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie, explozia unui reactor al centralei de la Cernobil, soldat cu moartea a 31 de persoane, numarul total al victimelor putand fi insa intre cateva sute de mii si milioane, potrivit unor experti.

Reactorul numarul 4 al Centralei nucleare de la Cernobil a explodat pe 26 aprilie 1986. Accidentul nuclear, cel mai grav din istorie, a provocat pe loc moartea a 31 de persoane, dar numarul total al victimelor ar putea fi intre cateva sute de mii si milioane, noteaza experti citati de presa internationala.

Deflagratia a poluat atmosfera cu zece tone de materiale radioactive. Zona din jurul orasului Pripiat, in nordul Ucrainei, este izolata de 30 de ani, iar specialistii avertizeaza ca efectele radiologice extrem de grave vor continua in urmatorii 3.000 de ani.

"Reactorul numarul 4 a devenit practic, in mod neplanificat, depozit pentru deseuri radioactive. Un astfel de loc pentru stocare reprezinta un pericol cel putin 3.000 de ani. Acest lucru inseamna ca zona din jurul fostei centrale Cernobil va putea fi locuita abia in anul 4986", noteaza publicatia Miami Herald, potrivit MEDIAFAX.

Insa Detlef Appel, specialist in geologie si directorul companiei germane PanGeo, avertizeaza ca deseurile nucleare genereaza riscuri aproximativ un milion de ani.

Implinirea a treizeci de ani de la cel mai grav accident nuclear din lume a atras o atentie suplimentara, in contextul finalizarii iminente a unei structuri gigante placate cu otel, in valoare de 1,5 miliarde de euro, care va inconjura vechiul reactor si care va pentru a preveni scurgerile suplimentare de substante radioactive pentru urmatorii 100 de ani, informeaza The Straits Times.

Proiectul cuprinde donatii de la peste 40 de guverne. Premierul Ucrainei, Vladimir Groysman, a spus ca lectiile de la Cernobil ar trebui luate in seama de toata lumea. Chiar si cu noua structura, zona inconjuratoare, de aproximativ 2.600 de kilometri patrati de padure, va ramane in mare parte nelocuibila si inchisa pentru vizitatorii neautoritati.

Citeste si:
Ce trebuie să știi atunci când începi o activitate de ridesharing
Ce trebuie să știi atunci...

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), aproximativ 4.000 de oameni au murit din cauza efectelor radioactive directe ale dezastrului nuclear. Altii experti dezvaluie ca bilantul este mult mai mare.

"La nivel mondial, au murit 1,44 milioane de oameni", afirma Aleksei Iablokov, fost consilier pentru mediu al presedintelui rus Boris Eltin. Fizicianul belarus Georgi Lepin, vicepresedintele Asociatiei membrilor echipei de interventie de la Cernobil, afirma ca 13.000 de persoane implicate in lucrarile de izolare a reactorului au murit, iar alte 70.000 s-au imbolnavit grav, conform ziarului american Miami Herald.

Un studiu al Natiunilor Unite releva ca "aproximativ cinci milioane de oameni" afectati de contaminarea radioactiva locuiesc in Ucraina, Belarus si Rusia.

Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...

Dezastrul si reactia Guvernului au refectat neajunsurile regimului sovietic, cu o birocratie extinsa si cu un cult al secretului. De exemplu, ordinul de evacuare a fost dat la abia 36 de ore dupa ce a avut loc accidentul nuclear.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.