Guvernele statelor membre UE au stabilit, joi, accelerarea procedurilor pentru infiintarea unei politii europene pentru protejarea frontierelor, noua structura comunitara urmand sa devina operationala incepand din vara, pentru combaterea imigratiei clandestine.

Ministrii de Interne din cele 28 de state ale Uniunii Europene au acordat mandat Presedintiei olandeze a Consiliului UE sa initieze discutiile cu Parlamentul European pe aceasta tema cat mai rapid, informeaza site-ul agentiei Reuters.

Ministrul olandez de Interne, Klaas Dijkhoff, a declarat ca noua structura - axata pe actuala Agentie pentru frontiere (Frontex) dar cu resurse si atributii suplimentare - ar trebui sa devina operationala din vara.

Comisarul UE pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos, a exprimat speranta ca noua Agentie europeana pentru protejarea frontierelor va deveni operationala de la jumatatea lunii iunie.

Autoritatile europene incearca evitarea situatiei din anul 2015, cand 1,3 milioane de imigranti din Orientul Mijlociu si Africa au ajuns clandestin in tari occidentale ale Uniunii Europene prin Grecia, Italia si Malta.

Comisia Europeana a propus in decembrie 2015 infiintarea unei noi agentii pentru securizarea frontierelor externe, cu forte terestre si navale care vor putea desfasura operatiuni chiar daca guvernul unui stat va avea obiectii, masura fiind cel mai mare transfer de suveranitate de la introducerea euro.

Noua structura, care va avea unitati terestre si navale pentru securizarea granitelor externe ale UE, va putea fi mobilizata rapid prin decizia Comisiei Europene, indiferent de eventualele obiectii ale statelor membre, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.