Printre bisericile sechestrate si nationalizate se afla si o biserica ortodoxa veche de 1700 de ani.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a ordonat punerea sub sechestru si nationalizarea a sase biserici crestine din sudul tarii, pe fondul luptelor dintre guvern si kurzi care nu se mai sfarsesc.

Masura a starnit ingrijorare printre cetatenii turci care nu sunt de confesiune musulmana, intrucat aceasta vine dupa un set de mai multe reguli adoptate de regimul strict turc care limiteaza libertatile turcilor intr-o oarecare masura.

Sechestrarea si nationalizarea acestor biserici inseamna ca statul turc le are in proprietatea sa si sunt acum administrate de autoritatile publice competente, intr-o tara in care mai bine de 98% din populatie e de confesiune musulmana.

Biserica Ortodoxa Fecioara Maria, veche de 1700 de ani

Turcia a spus ca masurile de sechestrare si nationalizare au fost luate pentru a reconstrui si restaura monumentele istorice ale orasului, care au fost partial distruse de conflictul care dureaza de mai bine de 10 luni dintre fortele guvernamentale si militantii partidului kurd PKK.

Chiar daca decizia autoritatilor pare justificata intr-o oarecare masura, aceasta a starnit ingrijorare printre cetatenii orasului, intrucat nu mai au unde sa participe la ceremoniile religioase. Acestia au amenintat ca vor duce situatia in instanta, insa au sanse foarte mici de reusita.

Unul dintre liderii bisericii protestante din zona a spus ca ,,Guvernul nu a luat aceste proprietati pentru a le proteja. Au facut acest lucru pentru a le dobandi fara prea multe probleme.” Chiar daca pe langa aceste biserici crestine au fost nationalizate si cateva moschei, acestea au viitorul asigurat intrucat sunt finantate 100% de statul turc. Nu se poate spune acelasi lucru si despre bisericile crestine, care sunt sustinute de cei care sunt de aceasta confesiune prin donatii.

Autoritatile locale sunt de asemenea impotriva deciziei de sechestrare si nationalizare, intrucat acestea nu au justificare legala si s-ar putea sa cauzeze probleme mari din punct de vedere cultural orasului, dupa cum precizeaza WWM.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Un expert american in relatii internationale, Victoria Coates, a spus ca aceasta masura este asemanatoare stilului de guvernare a lui Erdogan si ca asta reflecta inca o data persecutarea crestinilor din zona. ,,Ce se intampla acum in Turcia este deja tipic pentru Orientul Mijlociu, la fel ca in antichitate crestinii sunt persecutati si dispersati.”, a mai spus consiliera pe relatii externe a candidatului republican Ted Cruz.

Uniunea Europeana este din pacate legata la maini si la picioare, datorita intelegerii pe care UE si Turcia o au in privinta rezolvarii crizei migrantilor si nu poate actiona. UE n-a luat atitudine nici atunci cand un ziar care nu respecta linia guvernamentala a lui Erdogan a fost sechestrat si la doar cateva zile dupa eveniment acestia au inceput sa devina pro-Erdogan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.