Circa 250.000 sunt in curs de evacuare in Japonia pe fondul avertizarilor emise de Agentia japoneza de Meteorologie privind noi replici ale cutremurelor, in urma carora au murit cel putin 42 de persoane, care ar urma sa se produca in urmatoarele zile, relateaza BBC News online.

Naoki Kokawa, un reprezentant al filialei japoneze a organizatiei Crucea Rosie, a declarat pentru BBC ca au fost mobilizate mai multe echipe medicale pentru a oferi asistenta persoanelor evacuate, aflate in centrele de adapost.

Agentia japoneza de Meteorologie a emis avertizari privind producerea de noi replici ale celor doua cutremure cu magnitudini de 6,5 grade si 7,3 grade care au lovit insula Kyushu, sudul Japoniei, in urmatoarele zile.

Potrivit ultimului bilant al victimelor, 42 de persoane au murit si peste 1.500 au fost ranite, dintre care 190 se afla in stare grava.

Circa 30.000 de membri ai serviciilor de interventie sunt mobilizati in operatiunile de cautare a posibililor supravietuitori. Unsprezece persoane sunt date disparute in continuare, potrivit NHK.

Accesul serviciilor de interventie la supravietuitori a fost ingreunat de ploile puternice care au urmat dupa cutremur, ce au produs alunecari de teren si surpari de drumuri si poduri. Duminica dimineata, ploile au incetat, nemaiproducand alte alunecari de teren.

Un prim cutremur s-a produs in insula Kyushu din sudul Japoniei, in cursul noptii de joi spre vineri, avand magnitudinea de 6,5 grade. Epicentrul a fost localizat la 18,3 kilometri de orasul Kumamoto, cel mai afectat de seism. Pana vineri dimineata, seismul a fost urmat de peste 130 de replici, iar oficialii japonezi sustineau ca replicile se incheiasera, dar avertizasera asupra riscului pentru alte replici ale cutremurului pentru inca o saptamana, scrie MEDIAFAX.

In cursul noptii de vineri spre sambata, un al doilea cutremur a lovit respectiva zona, avand magnitudinea de 7,3 grade, care, potrivit Agentiei Japoneze de Meteorologie, ar fi fost principalul cutremur. Peste 440 de replici au urmat celor doua cutremure, relata duminica NHK.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.