Cel putin 70 de persoane au murit in urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade produs sambata noapte in Ecuador, fiind decretata stare de urgenta nationala, informeaza Le Figaro.

Update

Bilantul cutremurului din Ecuador cu magnitudinea de 7,8 grade produs sambata noapte a ajuns la 235 de morti, printre care si cetateni americani si canadieni, si peste 1.500 de raniti, a anuntat vicepresedintele ecuadorian, Jorge Glas, citat de Reuters.

Dintre orasele de pe coasta de vest a Ecuadorului din apropierea epicentrului, cel mai afectat este orasul turistic Pedernales.

Stare de urgenta a fost declarata in sase provincii din tara. Potrivit autoritatilor, cutremurul a fost urmat de 163 de replici, majoritatea lovind orasul Pedernales.

"Sunt multi oameni prinsi in numeroase locuri si noi am lansat operatiunile de salvare", a declarat vicepresedintele tarii, Jorge Glas.

Presedintele ecuadorian, Rafael Correa, si-a intrerupt vizita in Italia pentru a lua parte la gestionarea situatiei de criza. "Prioritatea imediata este de a salva oamenii prinsi intre daramaturi", a declarat Correa.

"Orice poate fi reconstruit, dar vietile oamenilor nu pot fi recuperate si asta doare cel mai tare", a adaudat presedintele ecuadorian.

Circa 13.500 de membri ai fortelor de securitate au fost mobilizati pentru a participa la operatiunile de interventie si salvare a posibililor supravietuitori.

Statele Unite au confirmat ca printre victimele decedate se afla si cetateni americani, iar premierul canadian, Justin Trudeau, a precizat ca si doi cetateni canadieni figureaza in bilantul celor decedati.


Bilantul cutremurului a ajuns la 77 de morti si circa 600 de raniti

Bilantul cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade, produs in Ecuador sambata noapte, a ajuns la 77 de morti si 588 de raniti, a anuntat vicepresedintele tarii, Jorge Glas, potrivit BBC News online.

Cutremurul s-a produs sambata la ora locala 18.58 (01.58) ora Romaniei, in apropiere de orasul Muisne de pe coasta de vest a tarii, fiind resimtit in aproape toata tara.

Citeste si:
Marea Britanie a declarat stare de urgență din cauza caniculei
Marea Britanie a declarat...

Cea mai afectata este provincia Manabi (vest), pagube importante inregistrandu-se si in orasul Guayaquil, la 300 de kilometri de epicentrul cutremurului.

Stare de urgenta a fost declarata in sase provincii din tara, iar membrii Garzii Nationale au fost mobilizati pentru a participa la operatiunile de cautare si salvare a victimelor.

Cel putin 77 de persoane au murit si 588 au fost ranite a precizat vicepresedintele tarii, avertizand ca numarul victimelor ar putea creste in conditiile in care nu stie exact cate zone au fost afectate de cutremur si care este starea acestora. Cutremurul a fost urmat de peste 55 de replici, dintre care cea mai puternica a avut magnitudinea de 5,4 grade.

Centru pentru prevenirea producerii de Tsunami din Pacific a emis alerta de tsunami imediat dupa cutremur, dar a precizat duminica dimineata ca amenintarea aproape a trecut si ca orice risc in acest sens va fi evaluat de autoritatile locale.

Citeste si:
Vulcanul Sangay a expulzat o coloană de cenușă până la 8.500 de metri
Ecuador: Vulcanul Sangay a...

"Sunt localitati distruse in totalitate", a precizat Gabriel Alcívar, primarul orasului Pedernales din provincia Manabi, cea mai afectata, unde a fost localizat epicentrul seismului, potrivit Reuters.

"Ce s-a intamplat in Pedernales este catastrofic", a adaugat primarul, precizand ca " nu e vorba de o casa care s-a surpat, e vorba de un intreg oras".

"Incercam sa facem tot ce putem, dar nu prea avem cu ce ajutam", a declarat Alcivar.



"Din pacate, potrivit informatiilor pe care le avem in acest moment, 41 de cetateni si-au pierdut viata (...) Acest bilant va creste in urmatoarele ore", a anuntat vicepresedintele tarii, Jorge Glas, adaugand ca este cel mai puternic cutremur care a lovit Ecuadorul din 1979.

Presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a declarat satre de urgenta nationala, solicitand populatiei de 16 milioane de locuitori sa-si pastreze calmul in aceasta situatie.

Epicentrul cutremurului a fost localizat in provincia Manabi (sud-est), la o adancime de 20 de kilometri, fiind resimtit in toata tara.
Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Pagube majore au fost cauzate in apropierea epicentrului si in orasul Guayaquil, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile nu au anuntat inca bilantul oficial al ranitilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.