Macedonenii au continuat sa iasa in strada si vineri seara, pentru a patra noapte la rand, in semn de protest fata de decizia presedintelui de a gratia 56 de politicieni implicati in scandalul interceptarilor, chiar si dupa dizolvarea Parlamentului si anuntarea de alegeri anticipate pe 5 iunie.

Vineri, la cateva ore dupa ce Parlamentul a fost dizolvat si au fost anuntate alegeri parlamentare anticipate pe 5 iunie, presedintele macedonean, Gjorge Ivanov, a declarat ca isi mentine decizia de gratiere a celor 56 de politicieni implicati in scandalul interceptarilor, fiind acuzati de acte de coruptie, potrivit BBC News online.

Partidul aflat la conducerea Macedoniei anuntase vineri intr-un comunicat ca avea sa sugereze celorlate trei mari partide din tara propunerea de a-i trimite o scrisoare presedintelui pentru a-i solicita sa-si schimbe decizia in acest caz.

Cel mai mare partid al opozitiei - SDSM - a anuntat deja ca va boicota alegerile, care au scopul de a incheia o criza politica declansata de dezvaluiri facute anul trecut privind interceparile a mai multi politicieni. Anul trecut, partidul l-a acuzat pe fost premier macedonean Nikola Gruevski de interceptarea a 20.000 de persoane, printre care politicieni si jurnalisti, precum si de fapte de coruptie.

Gruevski este unul dintre cei 56 de politicieni gratiati de presedinte, in cazul carora investigatiile penale au fost anulate. Printre cei gratiati se mai afla fostul ministrul de Interne, Gordana Jankulovska, fostul sef al serviciilor de informatii, Sasho Mijalkov, liderul SDSM, Zoran Zaev, precum si fostul presedinte SDSM, Branko Crvenkovski. Cu toate acestea, cei doi membri SDSM, precum si partidul lui Ivanov -VMRO-DPMNE - au declarat ca doresc continuarea investigatiilor.

Zaev a dat publicitatii o serie de inregistrari din februarie 2015, prin care sunt dezvaluite numeroase fapte de coruptie la niveluri inalte ale guvernului, printre care comandarea urmaririi penale a oponentilor, negestionare corecta a fondurilor publice si chiar acoperirea unor crime.

Macedonenii s-au adunat si vineri seara in capitala Skopje pentru a protesta fata de decizia de gratiere a presedintelui. Proteste s-au desfasurat fara incidente majore vineri, desi in noptile anterioare, demonstrantii au vandalizat unul dintre birourile prezidentiale ale lui Ivanov.

Cetatenii au solicitat demisia lui Ivanov, precum si anularea alegerilor anticipate.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Gratierea celor 56 de oficiali macedoneni a cauzat ingrijorari din partea UE si a Statelor Unite, dar Rusia si-a exprimat sustinerea fata de decizia lui Ivanov si a acuzat opozitia de declansarea unui conflict politic in tara, scrie MEDIAFAX.

Johannes Hahn, comisarul UE responsabil de relatiile cu tarile care isi depun candidatura pentru a deveni state membre, precum Macedonia, a avertizat asupra faptului ca alegerile ar putea sa nu aiba nicio credibilitate in acest context.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.