Macedonia a solicitat organizarea de alegeri anticipate, dupa ce vineri, a fost dizolvat Parlamentul, dupa luni de tensiuni politice create de scandalul interceptarilor in care au fost implicati mai multi politicieni, relateaza Reuters.

"Astazi, am semnat decizia de a solicita alegeri care ar urma sa se organizeze pe 5 iunie 2016", a declarat parlamentarul macedonean Trajko Veljanovski.

"Cred ca toti cei implicati in procesul electoral vor contribui la desfasurarea alegerilor intr-o maniera calma si democratica si ca ne vom exercita cu totii dreptul de a vota pe 5 iunie", a continuat Veljanovski.

Opozitia a anuntat deja ca va boicota alegerile, care au scopul de a incheia o criza politica declansata de dezvaluiri facute anul trecut privind interceparile a mai multi politicieni.

Criza s-a acutizat in cursul acestei saptamani cand presedintele macedonean Gjorge Ivanov a gratiat 56 de oficiali care erau implicati in scandalul interceptarilor.

Partidul aflat la conducerea Macedoniei a declarat vineri intr-un comunicat ca va sugera celorlate trei mari partide din tara propunerea de a-i trimite o scrisoare presedintelui pentru a-i solicita sa-si schimbe decizia in acest caz, scrie MEDIAFAX.

Gratierea celor 56 de oficiali macedoneni a cauzat ingrijorari din partea UE si a Statelor Unite, generand proteste violente in tara pentru trei nopti consecutive.

Johannes Hahn, comisarul UE responsabil de relatiile cu tarile care isi depun candidatura pentru a deveni state membre, precum Macedonia, a avertizat asupra faptului ca alegerile ar putea sa nu aiba nicio credibilitate in acest context.

Cinci politisti au fost raniti joi noapte in confruntarile cu protestatarii din Skopje, dupa ce au fost loviti cu pietre, a precizat un oficial macedonean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.