CE urmeaza sa prezinte miercuri masuri pentru inasprirea controalelor la frontierele externe ale UE.

Comisia Europeana va prezenta miercuri o serie de masuri pentru intarirea securitatii la frontierele externe ale Uniunii Europene, pe fondul valului de imigranti din Europa si a amenintarilor de securitate generate de atentatele teroriste din Bruxelles si Paris, informeaza Reuters.

Peste 160 de persoane au murit in atentatele teroriste din Bruxelles din martie si cele din Paris din noiembrie anul trecut. Atacurile revendicate de reteaua terorista Stat Islamic au alimentat solicitarile celor care militeaza pentru inasprirea controalelor la frontiere si o cooperare mai mare intre autoritatile din statele europene in privinta schimbului de date despre cei care constituie amenintari la adresa securitatii europene.

In propunerea care urmeaza sa fie prezentata miercuri, vazuta de Reuters inainte de a fi publicata in mod oficial, Comisia Europeana sustine ca cele doua serii de atacuri din Paris si Bruxelles "au adus in centrul atentiei nevoia de a intarire a modalitatilor de gestionare a frontierelor UE, in privinta imigratiei si a cooperarii in domeniul securitatii".

Directorul Europol, Rob Wainwright, a subliniat separat, marti, ca exista o "legatura indirecta" intre criza imigratiei din Europa, prin care peste un milion de persoane au ajuns pe continent anul trecut, si amenintarea reprezentata de militantii islamisti, spunand ca unii dintre acesti au profitat de aceasta criza pentru a se strecura pe continent.

Agentia Frontex pentru protejarea frontierelor UE a precizat ca doi dintre atacatorii din cadrul atentatelor de la Paris de pe 13 noiembrie au intrat in Europa prin Grecia, fiind inregistrati de autoritatile grecesti, dupa ce au prezentat documente siriene false.

"Se stie ca exista cetateni din state UE care au traversat frontierele externe ale UE pentru a calatori in zonele de conflict (din Orientul Mijlociu) pentru scopuri teroriste si ca intoarcerea acestora reprezinta un risc (la adresa securitatii europene). Exista dovezi ca teroristii au folosit rute tranzitate de imigrantii clandestini pentru a ajunge pe teritoriul Uniunii Europene", se arata in propunerea Comsiei Europene.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Pe fondul lipsurilor si nereglemetarilor prezente in legile privind gestionarea controalelor la frontierele UE, CE va propune miercuri o serie de masuri tehnice pentru consolidarea securitatii la frontiere din punct de vedere legislativ si a cooperarii privind schimburile de date, printre care si o interfata de cautare comuna.

CE a revizuit si o propunere prezentata pentru prima data in 2013 pentru un sistem de "intrare-iesire" care sa se aplice cetatenilor care vin in UE "pentru a reduce imigratia clandestina prin gestionarea fenomenului de ramanere indelungata (in Europa) si contributia adusa la lupta contra terorismului si a infractiunilor grave".

Noul sistem ar urma sa fie implementat pana in 2020, prin care sa fie inregistrati cetatenii din afara zonei UE care sosesc pe teritoriul blocului european, prin patru amprente si o imagine cu fata fiecarei astfel de persoane.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Sute de europeni s-au alaturat retelei teroriste Stat Islamic si s-au intors in UE, inclusiv cei implicati in atacurile teroriste din Paris, ceea ce a adus in discutie si propunerea de a inaspri controalele la frontierele externe si in cazul cetatenilor UE, propunere care nu a fost inclusa in planul ce va fi prezentat miercuri de Comisia Europeana, informeaza MEDIAFAX.

Printre masurile propuse de CE se afla si cea referitoare la impartasirea informatiilor privind pasagerii care folosesc transportul aerian, masura ce urmeaza a fi implementata "in urmatoarele saptamani", potrivit CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.