Premierul britanic, David Cameron, se afla in centrul unui scandal politic, cerandu-i-se sa dea socoteala in ceea ce priveste averea familiei sale, in contextul in care numele tatalui sau, decedat in 2010, este mentionat in scandalul fraudei fiscale "Dosarele Panama".

Potrivit The Guardian si BBC, care au reprezentanti in Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ), Ian Cameron, tatal lui David Cameron, gestiona un fond de investitii in Bahamas, Blairmore Holding, iar profitul generat de acesta nu a fost impozitat de autoritatile britanice timp de treizeci de ani, datorita unor manevre complicate operate de cabinetul panamez de avocatura Mossack Fonseca.

Intrebat daca averea actuala a familiei sale este in continuare plasata in acele fonduri offshore, David Cameron a raspuns printr-un purtator de cuvant ca este vorba despre o "chestiune privata".

Pe de alta parte, o sursa guvernamentala britanica a dat asigurari, marti, ca "premierul nu are nicio parte din averea sa intr-un fond offshore".

Acest scandal in care este implicat David Cameron a izbucnit in contextul in care acesta trebuie sa prezideze, luna urmatoare, la Londra, un summit anticoruptie. Premierul britanic sustine in mod constant lupta impotriva coruptiei si transparenta.

Potrivit The Guardian, pentru fondurile de investitii ale lui Ian Cameron lucrau aproximativ cincizeci de persoane in Bahamas. Aceastea se ocupau cu semnarea documentelor, activitati de trezorerie si de secretariat.

Seful partidului laburist britanic de opozitie, Jeremy Corbyn, a cerut premierului "sa inceteze sa se invarta in jurul cozii" si sa actioneze impotriva evaziunii fiscale. "Nu pot exista doua reguli, una pentru elita bogata, si alta pentru noi ceilalti", a subliniat acesta marti, estimand ca "bogatii trebuie sa plateasca".

Peste 11 milioane de documente, care dovedesc actiuni intreprinse de oameni bogati si celebri, precum ascunderea averilor, spalarea de bani, evitarea sanctiunilor ori a taxelor, au fost facute publice in urma unei scurgeri de documente interne ale firmei panameze de avocatura Mossack Fonseca, informeaza MEDIAFAX.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.