Bitcoin, una din primele implementari a conceputului numit "criptomoneda", functioneaza in virtutea unei baze de date distribuite, fiecare tranzactie fiind validata prin intermediul nodurilor conectate fara nevoia unui supraveghetor cum este o banca centrala.

Mai mult, fiecare participant are posibilitatea de a crea noi monede Bitcoin pentru folosirea in interes personal, fiind astfel recompensat pentru participarea la validarea altor tranzactii in moneda virtuala.

Reteta folosita are insa un dezavantaj major, producerea si intermedierea tranzactiilor in moneda Bitcoin presupune un consum foarte mare de electricitate, rezultat din procesarea algoritmilor criptografici pe care este bazata aceasta moneda.

Daca la inceputuri, problema consumului de energie era una mai degraba teoretica, pe masura ce tot mai multe organizatii mari si mici s-au alaturat efortului pentru generarea cat mai multor monede virtuale, consumul de energie a urcat la valori astronomice. In scenariul cel mai pesimist, prevazut de un cercetator pe nume Sebastiaan Deetman, sistemele de calcul folosite pentru procesarea tranzactiilor Bitcoin ar putea ajunge pana in anul 2020 la un consum de electricitate depasind 14 GW, echivalent unei tari europene moderne, cum este Danemarca.

La final, costul generarii monedei Bitcoin ar putea ajunge sa depaseasca valoarea sa de tranzactionare, platile in moneda virtuala devenind neprofitabile, pierzand astfel principalul avantaj in fata monedelor conventionale recunoscute pe plan international, informeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.