Un alt roman apare in actele „Panama Papers”, dupa ce a folosit o firma infiintata de avocatii Mossack Fonseca, care vizeaza deschiderea de conturi bancare si desfasurarea de afaceri inclusiv cu terenuri in Emiratele Arabe.

Corneliu Iacobov a fost condamnat la sapte ani de inchisoare in anul 2012 pentru ca in calitate de actionar majoritar si presedinte al Consiliului de Administratie al SC Vradicor Financiar Group SA (firma care facea parte din consortiul Canyon Servicos si Imperial Oil, actionarul majoritar la Rafo Onesti), alaturi de alte persoane, a prejudiciat rafinaria cu 24.289.450 de lei.

Fost politician si actionar majoritar al RAFO, a cumparat de la Mossack Fonseca compania Ayalex Investments Ltd din insulele Seychelles, o firma infiintata de avocatii din Panama City cu un an inainte, arata jurnalistii de la Rise Project, care au participat la investigatiile ce au dus la dezvaluirile "Panama Papers".

"E o practica obisnuita a firmelor registratare sa infiinteze si sa stocheze companii “de raft” pe care mai apoi le vand doritorilor. Oferta e larga: firme care au deja cativa ani de activitate in spate si dau bine la o privatizare unde nu poti sa apari cu firme nou-noute, firme cu directori din Panama, firme cu directori din Niue, corporatii cu actiuni la purtator si asa mai departe arata investigatia", scriu jurnalistii de la Rise Project.

Despre implicarea lui Corneliu Iacobov jurnalistii scriu ca „In Ayalex, Iacobov este acompaniat de sora sa, Gabriela Cora Nistor. Firma are ca obiect de activitate: deschiderea de conturi bancare si desfasurarea de afaceri inclusiv cu terenuri si proprietati imobiliare in Emiratele Arabe Unite”.

Corneliu Iacobov ar fi achizitionat firma in timp ce dosarul sau se judeca iar autoritatile din Romania nu au dat de urma societatii unde s-ar putea afla o parte din averea secreta a fostului politician.

In documentele „Panama Papers” apare si Vasile Frank Timis, romanul cu cetatenie austaliana care a initiat afacerea Rosia Montana. Acesta ar fi folosit, la afacerile incepute in Romania in 1997, o firma infiintata in Bahamas de avocatii Mossack Fonseca. Sursa citata scrie ca omul de afaceri Vasile Frank Timis s-a numarat printre romanii care au apelat la avocatii din Panama City pentru a demara afaceri pe teritoriul tarii noastre, la jumatatea anilor '90. Vasile Frank Timis a folosit firma Castle Europa Limited, infiintata in Bahamas de avocatii Mossack Fonseca.

Citeste si:
Oana Lis și-a pus fanii pe jar. Ce avere ar fi primit vedeta:...
Oana Lis și-a pus fanii pe...

"Baza de date a firmei Mossack Fonseca arata, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinariei Rafo Onesti si ce legaturi a avut el cu zacamintele aurifere de la Rosia Montana. Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor ‘90. Jurnalistii de investigatii mai arata ca in documente apar si alte nume cheie in procesul de privatizare a combinatului Alro", se arata in materialul prezentat de Rise Project.

In topul miliardarilor lumii, intocmit in 2011 de revista Forbes, Frank Timis se afla pe locul 1.057, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari. El a fost cel care a initiat proiectul extragerii aurului de la Rosia Montana, informeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.