Ramon Fonseca, directorul firmei de avocatura Mossack Fonseca din Panama, care a creat companii offshore in care au fost ascunse sume imense de bani de catre cei mai bogati oameni din lume, a denuntat incalcarea confidentialitatii clientilor sai in scurgerea de documente Panama Papers.

Directorul firmei panameze de avocatura Mossack Fonseca, aflata in centrul scandalului legat de imensa scurgere de documente anuntata duminica, a negat orice implicare, spunand ca firma sa a cazut victima "unei campanii internationale impotriva confidentialitatii",scrie Reuters, citat de MEDIAFAX.

Ziarul german Suddeutsche Zeitung a anuntat ca a primit 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei de avocatura, pe care le-a impartasit cu peste 100 de institutii de presa internationale, printre care si Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ).

Ramon Fonseca, directorul firmei de avocatura Mossack Fonseca, specializata in creearea de companii offshore, a confirmat intr-un interviu telefonic cu Reuters scurgerea de informatii, precizand ca este vorba despre una "limitata".

Fonseca, cofondatorul firmei si oficial in guvernul panamez pana in martie, a declarat ca firma sa a creat peste 240.000 de astfel de companii, adaugand ca majoritatea acestora au fost folosite pentru "scopuri legitime". ICIJ a publicat duminica detalii despre sume de miliarde de dolari din tranzactii financiare obscure care au fost transferate prin numeroase conturi de offshore.

Publicatia britanica The Guardian sustine ca documentele demonstreaza existenta unei retele de intelegeri si imprumuturi secrete offshore care valoreaza doua miliarde de dolari ce conduc catre prieteni apropiati ai presedintelui rus Vladimir Putin.

Fonseca a insistat asupra faptului ca firma sa nu este responsabila de activitatile companiilor pe care le incorporeaza. "Scopul nostru este sa cream structuri legale pe care sa le vindem unor intermediari precum banci, firme de avocatura, trusturi si ei au clientii lor pe care noi nu-i cunoastem", a declarat Fonseca, adaugand ca toti clientii firmei au fost informati despre "aceasta problema".

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

"Credem ca este vorba de o campanie internationala impotriva dreptului la confidentialitate. Dreptul la confidentialitate este un drept uman, dar sunt oameni in lume care nu inteleg asta. Noi credem cu tarie in respectarea confidentialitatii si vom continua sa lucram asupra acestei chestiuni pentru ca dreptul la confidentialitate sa functioneze in cadre legale", a declarat Fonseca.

Printre cei vizati de ancheta Panama Papers se afla si premierul Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson, dar si personalitati sportive ca Lionel Messi si Michel Platini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.