Favoritul in alegerile primare republicane Donald Trump a sugerat miercuri ca le va pedepsi pe femeile care fac un avort, dupa care a revenit asupra acestor afirmatii si a provocat polemica, monopolizand astfel in continuarea atentia presei.

"Trebuie sa existe o anumita forma de pedepsire", a declarat miliardarul pentru postul MSNBC, potrivit unor fragmente dintr-o emisiune de miercuri seara. El era intervievat de moderatorul Chris Matthews, care il intreba daca "crede ca este necesara o pedepsire a avortului" atunci cand "spuneti ca avortul este o crima". Pretendentul la Casa Alba a declarat ca "trebuie sa se interzica" avortul - care este insa legal pe intregul teritoriu american in urma unei decizii istorice a Curtii Supreme din 1973 - "Roe v. Wade", relateaza AFP online, potrivit MEDIAFAX.

In pofida acestei decizii, subiectul ramane arzator in Statele Unite, intre sustinatorii dreptului femeilor la avort (pro-choice) si opozanti (pro-life). Afirmatiile lui Trump i-au infuriat pe cei din tabara pro-choice, in randul carora se afla si rivala sa Hillary Clinton. Clinton a denuntat, intr-un mesaj postat pe Twitter, aceste afirmatii ca "terfiante si revelatoare". "Nu puteti lasa pe cineva cu un asemenea dispret fata de drepturile femeilor sa se apropie de Casa Alba", a scris ea in alt tweet in care se aud declaratiile lui Trump.

Reteaua de planning familial, care administreaza clinicile in care femeile pot face avorturi, a apreciat ca este vorba despre o "incitare la violenta impotriva femeilor. Rivalii sai republicani Ted Cruz si John Kasich, care se opun si ei dreptului la avort, au condamnat declaratiile lui Trump. Cruz a aparat "respectarea" femeilor.

Campanie confuza

In fata polemicii pe care a declansat-o, Donald Trump a dat inapoi, sporind ästfel si mai mult confuzia unei campanii deja confuze. El a publicat un prim comunicat pentru a explica faptul ca "aceasta chestiune nu este clara", dupa care a precizat, intr-un al doilea comunicat, ca nu intentioneaza sa sanctioneze femeile, cum a spus la MSNBC, ci medicii si numai daca o lege va interzice avortul.

In cazul in care Congresul sau un stat adopta o lege care interzice avortul, "medicul si orice alta persoana care practica acest act ilegal va trebui sa dea socoteala, nu femeia", care este "victima in acest caz, la fel ca viata din pantecele ei", a spus el. Insa aceasta revenire nu a convins-o pe Clinton. "Trump poate incerca sa revina asupra afirmatiilor sale in continuare, am auzit-o foarte clar", a scris ea intr-un tweet.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Donald Trump si-a schimbat deja pozitia fata de avort, pe care l-a aparat mult timp, dupa care i s-a opus - in campanie. El a primit astfel sustinerea activistei antiavort Phyllis Schlafly, care se opune inscrierii egalitatii intre barbat si femeie in Constitutie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.