Atacurile de marti de la Bruxelles, revendicate de catre gruparea Statul Islamic (SI), au loc dupa o serie de atentate atribuite miscarii jihadiste in Europa, incepand cu exploziile de la Madrid din 2004 si pana la masacrul de la Paris din noiembrie. Agentia de presa AFP prezinta aceste atacuri, in ordine cronologica inversa. Material realizat cu sprijinul MEDIAFAX.

  • 13 noiembrie 2015, FRANTA

Tara este lovita de cele mai sangeroase atacuri teroriste din istoria sa, prin actiuni comise pentru prima data de catre kamikaze. Atacurile au loc la Paris, in sala de concerte Bataclan, la mai multe baruri si restaurante din centrul capitalei si in apropiere de Stade de France, la Saint-Denis. In total, 130 de persoane sunt ucise, iar alte peste 350 sunt ranite. SI revendica atacurile.

  • 14 februarie 2015, DANEMARCA

Omar El-Hussein, un danez de origine palestiniana, deschide focul cu o arma automata impotriva unui centru cultural in care are loc o conferinta pe tema "Arta, blasfemie si libertate". Cineastul danez Finn Nørgaard este ucis, trei politisti sunt raniti. Atacatorul reuseste sa fuga si, in aceeasi seara, omoara prin impuscare un evreu, Dan Uzan, in fata unei sinagoge, si raneste inca doi politisti. El este ucis cateva ore mai tarziu intr-un schimb de focuri cu politia.

  • 7-9 ianuarie 2015, FRANTA

O serie de atacuri au loc in sediul saptamanalului satiric Charlie Hebdo (12 morti, dintre care cinci desenatori), intr-un supermarket cu specific evreiesc (patru evrei ucisi), iar o politista municipala este omorata. Cei trei tineri jihadisti - fratii Saïd si Chérif Kouachi si Amedy Coulibaly, ucisi de fortele speciale - s-au revendicat drept membri Al-Qaida in Peninsula Arabica (AQPA) sau SI.

  • 24 mai 2014, BELGIA

Un barbat deschide focul in holul de la intrarea in Muzeul evreiesc de la Bruxelles si ucide patru persoane, inclusiv un cuplu de turisti evrei. Presupusul autor, Mehdi Nemmouche, cu dubla cetatene franceza si algeriana, a fost arestat in sudul Frantei si extradat catre Belgia.

  • 11-19 martie 2012, FRANTA

Pe 11 si 15 martie, Mohamed Merah ucide trei militari, prin impuscare, la Toulouse si Montauban (sud), iar apoi, pe 19 martie, trei copii si un profesor, in colegiul evreiesc Ozar Hatorah de la Toulouse. El este ucis de fortele speciale pe 22 martie, in urma unui asediu de 32 de ore, in apartamentul sau.

  • 7 iulie 2005, MAREA BRITANIE
Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Patru atacuri sinucigase coordonate, la o ora de varf, in trei rame de metrou si un autobuz londonez, se soldeaza cu 56 de morti, inclusiv cei patru kamikaze, si 700 de raniti. Ele sunt revendicate de o grupare afiliata Al-Qaida.

  • 11 martie 2004, SPANIA

Aproximativ zece bombe explodeaza, catre ora 7.40, la Madrid si la periferia orasului, la bordul a patru trenuri, omoara 191 de persoane si raneste alte aproape 2.000 de oameni. Acest atac - revendicat, in numele Al-Qaida, de catre o celula islamista radicala - este cel mai sangeros atac comis in Europa de la cel de la Lockerbie (Scotia) din 1988, comis la bordul unui avion de linie, soldat cu 270 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.