Nadia Savcenko, care a devenit cea mai faimoasa prizoniera din conflictul ucrainean, a fost condamnata marti la 22 de ani de inchisoare, intre altele pentru crima, insa fostul pilot respinge toate acuzatiile, relateaza DPA online.

Savchenko, in varsta de 34 de ani, a fost acuzata ca a transmis fortelor nationale ucrainene coordonatele in vederea unui atac in care au fost ucisi doi jurnalisti rusi. Ea a fost gasita vinovata de crima, tentativa de omor si traversarea ilegala a frontierei ruse in timpul conflictului armat din Donbas, o regiune industriala in estul Ucrainei, potrivit agentiei ruse de stat Tass.

Tribunalul de la Donetk, un oras situat in sudul Rusiei in apropiere de frontiera cu Ucraina, a stabilit ca pedeapsa include cei aproape doi ani de cand a fost incarcerata in Rusia.

Procurorii au acuzat-o pe Savcenko, un fost pilot, de "ura politica", potrivit BBC.

Insa ea respinge toate acuzatiile.

Numerosi politicieni occidentali au indemnat la eliberarea celei care a fost aleaga intre timp in Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean), reiterand acuzatiile apararii, care a denuntat acest proces drept "un show" si o "farsa".

In timp ce se prezenta sentinta, dupa doua zile de citire a verdictului, Savcenko a perturbat sedinta cantand imnul national ucrainean.

Dupa ce a fost ajuns in custodia rusa, la jumatatea lui 2014, Kievul a numit-o membra a delegatiei ucrainene la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), oferindu-i astfel imunitate diplomatica.

Insa procurorii rusi au afirmat ca aceasta imunitate nu este valabila in dosar, deoarece numirea a fost facuta dupa presupusele fapte.

La inceputul lui 2014, o rebeliune separatista prorusa a izbucnit in estul Ucrainei, dupa ce ucrainenii l-au inlaturat de la putere pe fostul presedinte prorus Viktor Ianukovici, in urma unor proteste sangeroase, si au cerut o apropiere de Occident, scrie MEDIAFAX.

Peste 9.000 de oameni au fost ucisi in conflictul armat dintre sepratistii prorusi si armata nationala ucraineana in regiunile Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei, potrivit ONU.

Kievul si Occidentul acuza Moscova ca le furnizeaza separatistilor prorusi armament si trupe. Insa Moscova neaga aceste acuzatii.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.