Presedintele american Barack Obama a sosit in Cuba duminica, devenind primul sef de stat american in functie care viziteaza aceasta tara in ultimii aproape 90 de ani.

Air Force One a aterizat la Havana la ora locala 16.18 (22.18, ora Romaniei), potrivit DPA. Tinand o umbrela in mana, in aceasta dupa-amiaza ploioasa, presedintele a fost intampinat, in timp ce cobora zambind din avion - impreuna cu Prima Doamna Michelle Obama si cele doua fiice Sasha si Malia - de catre oficiali cubanezi de rang, inclusiv de ministrul de Externe Bruno Rodríguez Parrilla si de ambasadorul american la Havana Jeffrey DeLaurentis.

"Que bolá Cuba? (Ce mai faceti?) Tocmai am aterizat aici si abia astept sa ma intalnesc si sa primesc vesti direct de la poporul cubanez", a scris presedintele america intr-un mesaj postat pe Twitter imediat ce a sosit la Havana.

Aceasta vizita - rezultatul unei schimbari de politica uluitoare, in urma cu 15 luni - este menita sa stranga relatiile dintre cei doi vechi inamici si "sa exorcize una dintre ultimele fantome ale Razboiului Rece", comenteaza NYT, citat de MEDIAFAX. Obama se bucura de o mare sustinere fata de eforturile sale de a-i aduce cei doi vechi inamici impreuna, atat in randul poporului cubanez, care-l considera pe seful statului american drept o personalitate a transformarii, cat si in Statele Unite, unde interesul fata de Cuba este tot mai puternic.

Presedintele, insotit de Prima Doamna Michelle Obama, fiicele lor Sasha si Malia si soacra sa Marian Robinson, incepe aceasta vizita ca turist. El urmeaza sa strabata strazile din vechea Havana. Agenda vizitei - care reflecta contradictiile ce pot complica relatiile dintre Statele Unite si Cuba - include intre altele o intalnire, luni, cu Raul Castro, la Palatul Revolutiei, sediul Guvernului comunist, si o intalnire, marti, cu un grup de disidenti, foste victime ale reprimarii regimului.

Obama este insotit de o ampla delegatie de membri ai Congresului din ambele partide care-i sustin indemnul de ridicare a embargoului impus Cubei - ce se profileaza in continuare ca un obstacol in calea apropierii dorite de presedinte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.