Agentia de rating japoneza JCRA a anuntat imbunatatirea rating-ului de tara acordat Romaniei de la BBB-/BBB la BBB/BBB+, pentru datoria pe termen lung in valuta, respectiv in moneda locala, cu perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Decizia agentiei reflecta progresele inregistrate la nivelul sistemului financiar, in special prin diminuarea ratei creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar, mentinerea deficitului bugetar in anul 2016 sub limita de 3% in conditiile relaxarii fiscale, consolidarea pozitiei externe a Romaniei, perspectivele unei cresteri economice sustenabile , cat si nivelul scazut al datoriei publice.

“Decizia agentiei de rating confirma evolutiile, perspectivele economiei romanesti si, foarte important, faptul ca tintele de deficit bugetar pot fi atinse in contextul masurilor de relaxare fiscala, avand in vedere estimarile de crestere economica semnificativa si a colectarii veniturilor. In contextul aprecierilor privind stabilitatea financiara, agentia de rating spune ca va monitoriza evolutia initiativei legislative privind darea in plata” a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

JCRA estimeaza ca economia locala va creste cu aproximativ 4% in 2016 si 2017, in conditiile in care Romania este cea de-a treia mare economie din Europa Centrala si de Est, cu un PIB de aproximativ 160 miliarde de euro in 2015.

Totodata, pentru acelasi an, noteaza nivelul redus al deficitului de cont, la 1,1% din PIB, precum si mentinerea unor fluxuri stabile de capital strain prin investitii straine directe si fonduri europene.
In ianuarie, agentia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, in valuta si in moneda locala, la BBB-/BBB, cu perspectiva stabila.

In decembrie 2015, agentia de rating Moody's a imbunatatit perspectiva de rating de la stabila la pozitiva si a reconfirmat rating-ul suveran la Baa3 (grad investitional).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.