Intre 69.000 si 150.000 de liceeni si studenti, in functie de diferite surse, au defilat joi, in intreaga Franta, cerand retragerea unui proiect de reformare a Codului Muncii, modificat de Guvern dar contestat in continuare de catre unele sindicate si tineri.

Aceasta zi de mobilizare, organizata la indemnul a 23 de organizatii, constituie pentru Executiv un test intermediar, intre mobilizarea de la 9 martie si cea de la 31 martie - prezentata ca principala reuniune a adversarilor acestui proiect. Numarul participantilor de joi este mai mic fata de saptamana trecuta, insa tinerii au manifestat atunci impreuna cu sindicate si salariati. Ministerul de Interne a numarat de aceasta data 69.000 de manifestanti in intreaga Franta, fata de 224.000 pe 9 martie, iar Uniunea Nationala a Studentilor din Franta (Unef) a numarat 150.000 de tineri, fata de o jumatate de milion in urma cu opt zile.

La mitingul de la Paris au participat intre 8.800 si 9.200 de persoane, potrivit Prefecturii de Politie, care raporta cu 20.000 mai multi in prima zi de mobilizare. Unef afirma ca pe strazile capitalei au iesit 35.000 de tineri. Tot potrivit politiei, la Marsilia au participat la manifestatii 700 de tineri, la Nantes 2.700, iar la Lyon 3.000. La Bordeaux au protestat intre 2.500 si 4.000, la Toulouse intre 6.500 si 10.000, iar la Rennes intre 2.700 si 10.000 - in functie de surse.

"Daca ne uitam la numarul manifestantilor, aproape peste tot au fost mai multi, in unele cazuri numarul studentilor si liceenilor a fost dublu", a declarat pentru BFMTV presedintele Unef William Martinet.

Premierul Manuel Valls le-a prezentat lunea trecuta partenerilor sociali o noua versiune a reformei, care multumea Confederatia Franceza Democrata a Muncii (CFDT), dar nu si pe opozantii cei mai hotarati - Unef - si liceenii din cadrul Uniunii Nationale a Liceenilor (UNL) si Federatiei Independente si Democratice a Liceenilor (Fidl).

"Aceste anunturi de lunea trecuta nu au convins absolut deloc. Sigur, am reusit sa impunem acestui Guvern sa faca pasi inapoi in privinta timpului de munca, ucenicilor si indemnizatiilor", a declarat William Martinet.

"Meritam mai mult de-atat", se putea citi pe o banderola purtata in fruntea unei coloane la Bordeaux, un slogan foarte popular pe retele de socializare.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Incaierari scurte au avut loc inclusiv la Paris unde, potrivit unei surse din cadrul politiei, doi politisti au fost raniti. La Rennes, un politist a fost ranit in urma unui schimb de tiruri de proiectile cu manifestantii, iar gara a fost luata cu asalt de mai multe sute de persoane, dislocate ulterior de forte de politie. In total 23 de manifestanti au fost retinuti, dintre care patru la Paris, potrivit unei surse din cadrul politiei.

Potrivit Ministerului francez al Educatiei, 115 dintre cele 2.500 de licee erau blocate joi inainte de pranz, fata de 90 pe 9 martie. Sindicatul liceenilor UNL a anuntat ca aproximativ 200 de licee au fost blocate.

Actiunea tinerilor este urmarita cu atentie de catre Guvern, la zece ani dupa o miscare care l-a obligat pe premierul de-atunci, Dominique de Villepin, sa retraga Contractul primului loc de munca (Contrat première embauche, CPE) si cu aproape un an inaintea alegerilor prezidentiale. "Nu mai exista niciun motiv sa se ceara retragerea (proiectului). Sunt foarte atent la asteptarile, aspitatiile, exigentele, furiile si nelinistile tinerilor", a declarat pentru Public Sénat Manuel Valls.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

"Este un text care vizeaza (...) sa consolideze contractul de munca pe perioada nedeterminata (CDI), sa scoata dintr-o situatie precara, care ofera noi drepturi mai ales in domeniul formarii tinerilor si, mai ales, (...) o garantie universalizata pentru tineri care va viza progresiv o intreaga generatie", a adaugat seful Guvernului.

Sindicatele care cer retragerea proiectului de lege (CGT, Force ouvrière, FSU, Union syndicale solidaires), dar si Unef, Unl si Fidl, care au participat la o sedinta intersindicala joi seara, si-au confirmat, intr-un comunicat, vointa de a mentine presiunea pe 24 si 31 martie - cand preconizeaza o "puternica zi de greva si manifestatii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.