Presedintele american Barack Obama a discutat cu omologul sau rus Vladimir Putin despre decizia acestuia de a retrage partial fortele ruse din Siria, relateaza AP in pagina electronica.

Obama si Putin au purtat luni o conversatie la telefon despre "urmatorii pasi" in implementarea armistitiului care a intrat in vigoare luna trecuta, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.

Obama a salutat reducerea nivelului violentelor pe teren si a criticat o continuare sporadica a confruntarilor armate, scrie MEDIAFAX. El l-a indemnat pe Putin sa exercite presiuni asupra regimului sirian al lui Bashar al-Assad sa inceteze actiuni ofensive care ar putea submina armistitiul fragil, potrivit Casei Albe.

Seful statului american a notat de asemnea "unele progrese" in livrarea unor ajutoare umanitare sirienilor, insa a denuntat faptul ca fortele regimului continua sa impiedice accesul in anumite zone, in special la Daraya, adauga aceeasi sursa.

Presedintele american a indemnat totodata fortele proruse sa respecte armistitiul in estul Ucrainei.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului de Securitate al ONU a anuntat ca cei 15 membri considera "pozitiv" anuntul Moscovei privind retragerea celei mai mari parti a trupelor ruse din Siria.

Ambasadorul Angolei la ONU Ismael Gaspar Martins a precizat ca emisarul Staffan de Mistura a informat Consiliul in legatura cu negocierile intersiriene, care au fost reluate luni, si ca ambasadorul rus Vitali Ciurkin i-a informat pe membrii organismului despre anuntul lui Putin.

In opinia sa, in Consiliu exista o "atmosfera" mai favorabila fata de "un rezultat mai pozitiv" in Siria.

"Cand vedem ca se retrag forte, inseamna ca razboiul intra in alta faza, ceea ce este un lucru bun", a apreciat Martins.

Membrii Consiliului l-au indemnat pe emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura la negocieri "mai cuprinzatoare", inclusiv cu reprezentantii kurzilor, insa in asa fel incat sa nu afecteze "progresele pe care le observam".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.