Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni dupa-amiaza, inceperea retragerii "celei mai mari parti" a fortelor ruse din Siria, afirmand ca obiectivele operatiunilor militare au fost atinse.

Vladimir Putin a declarat, in cadrul unei sedinte organizate la Kremlin cu membri ai conducerii armatei ruse, ca retragerea efectivelor ruse din Siria va incepe marti. "Cred ca obiectivele stabilite de Ministerul rus al Apararii au fost, in linii generale, atinse. De aceea, am ordonat inceperea retragerii celei mai mari parti a fortelor ruse din Siria incepand din 15 martie", a declarat Vladimir Putin, citat de site-ul agentiei TASS.

La reuniunea desfasurata la Kremlin au fost prezenti inclusiv ministrul Apararii, Serghei Soigu, si cel de Externe, Serghei Lavrov. "Armata rusa a dat inca o data dovada de profesionalism si de munca de echipa", a subliniat Putin, precizand ca bazele militare ruse din Tartus si Khmeimim "isi vor continua normal activitatile". "Militari rusi vor ramane in Siria pentru monitorizarea aplicarii acordului de incetare a focului", a adaugat Putin, potrivit MEDIAFAX.

Rusia a lansat in octombrie 2015 operatiuni militare in Siria, in principal raiduri aeriane, pentru sustinerea Administratiei Bashar al-Assad. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic, desi Occidentul denunta raiduri care au vizat grupuri insurgente siriene.

Decizia de incepere a retragerii efectivelor a fost luata la doar doua saptamani de la intrarea in vigoare a unui armistitiu in Siria.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste, conform estimarilor ONU, 270.000 de morti.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.