Japonia a adus un omagiu vineri - cand a marcat cinci ani de la catastrofa din 11 martie 2011 - victimelor cutremurului urmat de un tsunami care a provocat cel mai grav accident inregistrat in lume dupa cel de la Cernobil, in 1986.

La ora locala 14.46 (7.46, ora Romaniei), cand a avut loc cutremurul, clopotele au rasunat, iar trenurile si metrourile s-au oprit, intr-un moment de reculegere in memoria celor aproximativ 20.000 de morti. La Tokyo, premierul Shinzo Abe si imparatul Akihito au prezidat o ceremonie la care participau 1.200 de persoane, inclusiv supravietuitori din zone grav afectate de tripla catastrofa.

Un cutremur de o putere care n-a mai fost inregistrata in Japonia a devastat nord-estul arhipelagului. Tara este obisnuita cu seismele si si-a adaptat infrastructura la acest risc. Insa acest cutremur, cu magnitudinea de 9, a fost - numai el - extrem de devastator si sangeros.

Seismul, care a avut loc in mare, a declansat un tsunami ce s-a abatut asupra coastelor nipone, la nivelul prefecturilor Miyagi, Iwate si Fukushima. Zidul de apa lua totul in cale - nave, masini, cladiri - si patrundea cativa kilometri pe uscat. Orase intregi erau rase de pe fata pamantului. Dupa ce s-a retras, marea lasa in urma o zona devastata.

Zeci de mii de japonezi au ramas fara locuinte

In conditii meteorologice glaciale, zeci de mii de japonezi raman fara locuinte si sunt nevoiti sa se adune in jurul unor aparate de incalzit, in adaposturi instalate de-a lungul coastei. Si mai multe locuinte raman fara electricitate si apa curenta. Ajutoarele ajung dificil, din cauza pagubelor suferite de reteaua rutiera. Iar cosmarul continua. Dupa dezlantuirea naturii are loc cea mai grava catastrofa nucleara din lume, de la cea de la Cernobil, cu 25 de ani in urma.

Construita pe malul Oceanului Pacific, la 240 de kilometri nord de Tokyo, centrala Fukushima-Daiichi este afectata de seism si tsunami. Alimentarea cu energie este intrerupta, sistemele de racire nu mai functioneaza, iar reactoarele centralei intra in fisiune, atacand cuvele si incintele de izolare si amenintand sa degajeze substante radioactive in cantitate mare.

Munca titanica - Regiunea Tokyo, evacuata

Premierul de la acea vreme, Naoto Kan, in prezent unul dintre liderii taberei care sustine o abandonare a energiei nucleare, ezita o vreme, iar apoi ordona evacuarea regiunii Tokyo - aproximativ 50 de milioane de oameni, care locuiesc la aproximativ 200 de kilometri sud de centrala.

Guvernul instituie, pana la urma, o zona de exludere, pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei, evacueaza in total peste 160.000 de locuitori, dintre care 10% traiesc in continuare - cinci mai tarziu - in adaposturi improvizate. Ceilalalti si-au refacut viata in alta parte.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

In prezent, accesul in sectoare intregi este in continuare interzis, din cauza nivelului ridicat de contaminare. "Dati-mi inapoi orasul", se putea citi pe o banderola, desfasurata joi seara de manifestanti impotriva energiei nucleare adunati in fata sediului Tokyo Electric Power Co (Tepco), operatorul centralei Fukushima, dur criticat pentru modul in care a gestionat catastrofa.

Naraha, orasul parasit

Naraha, un orasel situat la aproximativ 20 de kilometri de centrala, numara 8.042 de locuitori inainte de catastrofa. Doar 440 de persoane, marea majoritate in varsta de peste 60 de ani, au revenit in localitate. Doua restaurante, un supermarket si o posta, care functioneaza in imobile ridicate din prefabricate, reprezinta centrul comercial. In parcul de deasupra Oceanului Pacific nu se vede niciun copil, ci doar cativa pensionari care se plimba printre sute de saci umpluti cu deseuri radioactive. Multe dintre casele avariate in timpul catastrofei sunt abandonate.
Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

Autoritatile publice au cheltuit miliarde de dolari pentru a ajuta comunitatile sa se redreseze si sa curete scenele dezolante. Diguri au fost construite pentru a le proteja de viitoare tsunami. Pamanturile iradiate au fost decontaminate.

Insa este vorba despre o munca titanica. Uneori, aceasta munca de decontaminare este necesar sa fie reluata de la zero. "Zidul de gheata" menit sa incercuiasca ractoarele si sa evite viitoare scurgeri de apa necontaminata catre ocean nu a fost finalizat inca. Iar autoritatile inca nu stiu cum sa debaraseze apa puternic radioactiva stocata intr-un numar tot mai mare de rezervoare in apropierea instalatiei.

"Exista in continuare numeroase persoane care traiesc, cu dificultate, in adaposturi temporare sau care nu se pot intoarce acasa", a declarat joi, pentru presa, premierul Shinzo Abe, indemnand la o accelerare a eforturilor de reconstructie.

"Infrastructura se repara, inimile nu"
Mai la nord, la Rikuzentakata, un oras de coasta devastat de valul seismic - care a atins 17 metri inaltime -, 7% dintre locuitori nu au supravietuit catastrofei. Centrul orasului a fost in intregime devastat. "Infrastructura se repara, inimile nu", declara Eiki Kumagai, un pompier voluntar care si-a pierdut in acea zi 51 de colegi. "Credem ca timpul isi va face efectul, dar continui sa vad fetele celor care au murit. Am atatea regrete... Nu pot sa le exprim", continua el.
Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, „discuții semnificative la Tokyo” despre...
Premierul Nicolae Ciucă,...

"Am sentimentul ca numarul persoanelor care nu mai stiu ce sa faca, care nu fac nimic, este in crestere", martutiseste Kazuo Sato, un fost pescar de la Rikuzentakata. "Au inimile tandari", adauga el. Yashichi Yanashita, un fost functionar municipal, in varsta de 65 de ani, confirma: "realitatea este ca resimtim in continuare cicatricele, aici, iar multi dintre noi luptam pentru a ne reincepe viata".

Inainte de catastrofa, cele 54 de reactoare din arhipelag furnizau peste 30% din energia tarii. In prezent doar trei unitati de productie nucleara au fost repornite, insa justitia tocmai a dispus oprirea a doua reactoare, invocand ingrijorarea locuitorilor.

Guvernul Abe a reactionat declarand ca aceasta hotarare nu-i va modifica politica de relansare a productiei nucleare, dupa implementarea unor masuri de securitate consolidata. Insa o majoritate a opiniei publice, profund marcata de catastrofa de la 11 martie 2011, nici macar nu vrea sa auda de asa ceva.

Citeste si:
Cutremur de 7.3 pe Richter în Japonia. Autoritățile au emis alertă...
Cutremur de 7.3 pe Richter în...

In privinta sanatatii publice, autoritatile japoneze au recunoscut - pentru prima data in octombrie - existenta unei posibile legaturi intre un caz de cancer si catastrofa nucleara de la Fukushima. Pacientul respectiv, un muncitor in varsta de aproximativ 30 de ani, a lucrat, pentru o firma de constructii subcontractata, in incinta centralei avariate.

Material realizat de MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.