Siria va organiza alegeri prezidentiale in 18 luni, a precizat delegatul ONU in Siria, Staffan de Mistura, intr-un interviu acordat agentiei ruse de presa RIA.

Odata cu reluarea negocierilor dintre adminstratia Bashar al-Assad si opozitia siriana in vederea stabilirii unui acord de pace programate pentru lunea viitoare, 14 martie, la Geneva, va fi discutat si calendarul urmatoarelor alegeri prezidentiale din Siria, a indicat delegatul ONU, citat de agentia rusa RIA si preluat de MEDIAFAX.

Organizarea de "alegeri libere si reglementare va fi supervizata de ONU", in baza rezolutiei adoptata de Consiliul de Securitate al ONU in decembrie, agreata de guvernul sirian si opozitia din tara in privinta unei tranzitii politice pe o perioada de 18 luni care sa readuca stabilitatea in tara.

Negocierile de pace au fost abandonate de reprezentantii opozitiei din cauza bombardamentelor din tara, acceptand reluarea discutiilor doar dupa incetarea temporara a conflictului armat. Din 27 februarie, un armistitiu partial este in vigoare in Siria, care nu este valabil si in cazul organizatiilor teroriste Stat Islamic si Al-Nusra, afiliata Al-Qaida.

Siria se confrunta din martie 2011 cu un conflict intre fortele regimului Bashar al-Assad si grupari rebele, printre care se afla si organizatii teroriste precum Stat Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat la inceputul lunii februarie, circa 470.000 de persoane au murit in acest conflict, peste 1,9 milioane au fost ranite si 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) si-au parasit locuintele, mutandu-se in alte zone ale tarii sau emigrand.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.