Ambasadorii statelor membre UE au convenit miercuri sa prelungeasca sanctiunile impuse unui numar de 146 de persoane si 37 de entitati care, acuza UE, au beneficiat de pe urma anexarii Crimeei de catre Rusia sau au actionat impotriva integritatii teritoariale a Ucrainei, relateaza RFE-RL online.

Sanctiunile impuse celor de pe aceasta lista urmeaza sa fie prelungite cu sase luni. Pe lista figureaza, intre alte nume, cel al vicepremierului rus Dmitri Rogozin, al consilierului prezidential rus Serghei Glaziev si al lui Dmitri Kiseliov, considerat seful propagandei la Kremlin.

Intre entitatile sanctionate se afla o serie de firme din Crimeea si diverse batalioane ale separatistilor prorusi din estul Ucrainei.

Numele a trei persoane - toate decedate - au fost scoase de pe lista, inclusiv cel al lui Igor Sergun, fostul director GRU (principalul serviciu de spionaj militar rus). Sergun a decedat subit in Liban la inceputul acestui an.

Decizia urmeaza sa intre in vigoare ulterior.

Statele Unite au anuntat cu o saptamana in urma, miercurea trecuta, ca au prelungit sanctiuni similare, constand in blocarea activelor si interdictia eliberarii de vize.

De asemenea, sanctiuni economice, energetice si bancare dure, impuse Rusiei dupa anexarea Crimeei si o presupusa implicare rusa in conflictul armat din estul Ucrainei, au fost prelungite pana la sfarsitul lui iulie.

57 de eurodeputati ii cer lui Mogherini sa-i impuna sanctiuni lui Putin in cazul Savcenko

Membri ai Parlamentului European (PE) au indemnat-o pe Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Federica Mogherini sa-i impuna sanctiuni presedintelui rus Vladimir Putin si altor 28 de persoane din cauza tratamentului "ilegal" aplicat pilotului ucrainean Nadia Savcenko.

In total 57 de eurodeputati au semnat, pe 8 martie, o scrisoare in care prezinta o lista de nume ale unor rusi si separatisti prorusi din estul Ucrainei pe care-i acuza de faptul ca sunt "responsabili de decizia politica de rapire" a lui Savcenko, de "transportarea ei pe teritoriul Rusiei, detinerea ei ilegala si fabricarea acuzatiilor care-i sunt aduse".

In afara de numele lui Putin, pe aceasta "lista neagra" apar, de asemenea, cel al directorului Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) Aleksandr Bortnikov, al presedintelui Comisiei pentru Politica Externa din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus) Aleksei Puskov, ale unor procurori de rang inalt din Rusia si al liderului separatist prorus din estul Ucrainei Igor Plotnitki.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Pe lista figureaza totodata nume ale unor procurori, judecatori si altor persoane, care sunt acuzate ca au "fabricat probe" impotriva lui Savcenko, care au declarat valide din puct de vedere legal, in curte, "probe fabricate" si ca au prelungit timp de 20 de luni detentia lui Savcenko, in asteptarea incheierii procesului acesteia.

Semnatarii scrisorii cer ca lui Putin si celorlalti sa le fie interzisa eliberarea de vize UE, sa le fie blocate activele si sa le fie confiscate toate proprietatile pe care le detin pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

Savcenko anunta ca va continua greva foamei, dupa ce judecatorul amana verdictul pana la 21 martie

Pilotul si parlamentarul Nadia Savcenko a anuntat miercuri, in instanta, ca va continua sa faca greva foamei, in urma unei sedinte tensionate, in cadrul careia judecatorul rus a amanat verdictul in acest caz extrem de mediatizat pana pe 21 martie.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Sfidatoare, ea a spus ca nu recunoaste nici tribunalul si nici verdictul acesteia, dupa care s-a asezat pe banca dinauntrul custii acuzatilor si a facut un gest obsen catre magistrat. Ea a subliniat ca va continua greva foamei indiferent de consecinte. "Trebuie sa intelegeti ca ne jucam cu viata mea. Miza este mare, iar eu nu am nimic de pierdut", a spus ea.

Ea a avertizat ca o revolta populara similara miscarii "Euromaidan" din Ucraina este inevitabila in Rusiasi a apreciat ca presedintele rus Vladimir Putin "nu se poate agata de putere prin sangele oamenilor".

Savcenko, in varsta de 34 de ani, a purtat un tricou pe care era imprimat tridentul ucrainean in timpul acestei sedinte, intr-un tribunal din orasul rus Donetk, situat in apropiere de frontiera cu Ucraina, in care a promis ca se va intoarce "vie sau moarta". Ea este acuzata ca a actionat ca "observator" si a furnizat coordonatele unui atac cu mortar in estul Ucrainei, in iulie 2014, soldat cu moartea a doi jurnalisti rusi care acopereau conflictul armat dintre fortele guvernamentale ucrainene si separatisti prorusi.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Savcenko afirma ca a fost capturata de separatisti, in Ucraina, si adusa ilegal, cu forta, in Rusia, scrie MEDIAFAX.

Procurorii au cerut sa fie condamnata la 23 de ani de inchisoare si la plata unei amenzi in valoare de 100.000 de ruble (1.400 de dolari). Ea este acuzata de crima, tentativa de crima si traversarea ilegala a frontierei ruse.

In scurta sedinta de miercuri, avocatul lui Savcenko a citit declaratia sa de inchidere, pe care a fost impiedicata sa o citeasca in audierea de joia trecuta. Dupa aceea, avocatul a cerut Curtii sa pronunte verdictul imediat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.