Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat marti ca liderii europeni au ajuns la un acord cu Turcia in privinta reducerii numarului de imigranti clandestini care vin in Grecia, in urma discutiilor de la summitul de luni de la Bruxelles, informeaza site-ul postului Deutsche Welle.

"Facand ceea ce intentionam, vom distruge modelul de afaceri al traficantilor de persoane care exploateaza suferinta persoanelor si vom impune ca sigura modalitate viabila de a ajunge in Europa este cea oferita de mijloacele legale. Nu va mai exista nicio incurajare a cetatenilor sirieni de a plati traficantilor pentru a le asigura transportul pe Marea Egee. Daca vei face asta ca imigrant, nu numai ca vei fi trimis inapoi in Turcia, dar vei fi plasat la finalul listei pentru repartizarea imigrantilor", a declarat Juncker, explicand ca in baza noului acord Turcia va trebui sa primeasca inapoi toti imigrantii clandestini care ajung in Grecia, inclusiv cetatenii sirieni.

"Pentru fiecare imigrant sirian reprimit, unul va fi repartizat in UE direct din Turcia", a subliniat Juncker.

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a solicitat luni liderilor celor 28 de state UE inca trei milioane de euro si accelerarea procedurilor pentru ridicarea restrictiilor de calatorie in cazul cetatenilor turci in UE, in schimbul reprimirii tuturor imigrantilor clandestini care ajung in Grecia din Turcia, inclusiv a cetatenilor sirieni. De asemenea, premierul turc a solicitat si reluarea discutiilor privind aderarea Turciei la UE.

Dupa ce liderii europeni "au primit cu bunavointa" propunerile Turciei, presedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat ca detaliile legale ale intelegerii anuntate marti vor fi agreate in cadrul unei reuniuni care va avea loc saptamana viitoare, in perioada 18-19 martie. "Suntem constienti ca acum avem o solutie", a declarat Tusk.

Anul trecut, Turcia a acceptat in schimbul unei sume de trei milioane de euro sa retina imigrantii din tara, unde se afla deja peste doua milioane de refugiati. Cei mai multi imigranti care ajung in Grecia, principala poarta de intrare in UE, provin din Turcia, dupa ce traverseaza Marea Mediterana, scrie MEDIAFAX.

Dar numarul de imigranti a inregistrat scaderi prea mici in ultimele luni, partial si din cauza temperaturilor scazute, ceea ce a impus reevaluarea intelegerii incheiate cu Turcia.

In Grecia, care ar putea sa se confrunte cu o criza umanitara majora dupa cum au avertizat oficialii greci, se afla zeci de mii de imigranti blocati, care nu pot trece frontiera pentru a ajunge in Macedonia, care a impus restrictii privind accesul imigrantilor pe teritoriul tarii in incercarea de a reduce fluxul acestora.

In cadrul summitului de luni, liderii europeni au convenit asupra inchiderii rutei balcanice, tranzitata de imigrantii clandestini pentru a ajunge in state din vestul Europei, precum Germania care anul trecut a inregistrat 1,1 milioane de solicitari de azil.

Peste 131.000 de imigranti au sosit in Europa in primele doua luni ale anului, mai mult decat in prima jumatate a anului trecut, potrivit ONU.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.