Condamnarea fostului presedinte al Frontului National (FN, extrema dreapta) Jean-Marie Le Pen pentru afirmatii injurioase la adresa romilor - care, in opinia sa, ar zbura "natural", "ca pasarile" - a devenit definitiva, in urma respingerii unui recurs in casatie.

Cofondatorul partidului de extrema dreapta a fost condamnat, pe 20 noiembrie 2014, de Curtea de Apel din Paris la plata unei amenzi in valoare de 5.000 de euro. El a formulat un recurs, care a fost respins, la 1 martie, de catre Curtea de casatie, potrivit unor surse judiciare, citate de AFP si preluate de MEDIAFAX.

Miscarea impotriva rasismului si pentru unitatea popoarelor (MRAP) si-a exprimat satisfactia fata de aceasta hotarare si a anuntat, intr-un comunicat, ca spera "ca politicienilor si politicienelor care i-au calcat pe urme, stigmatizand si discriminand populatia roma, aceasta condamnare sa le aminteasca faptul ca toate discursurile pline de ura trebuie sa fie sever sanctionate si sa serveasca drept exemplu".

Le Pen a vorbit la Universitatea de vara a FN, pe 22 septembrie 2012, in La Baule (Loire-Atlantique), in prezenta fiicei sale Marine, despre provocarile imigratiei, o tema predilecta a FN. Ironizandu-i pe romi, el a provocat rasete si aplauze, atribuindu-le fraza "Noi, noi suntem ca pasarile, noi zburam natural".

Jean-Marie Le Pen a fost condamnat in apel pentru complicitate la injurie, dupa ce afirmatiile incriminate au fost difuzate pe site-ul FN - potrivit legii presei, difuzorul este autorul principal. Avocatul sau de la acea vreme, Wallerand de Saint-Just, a argumentat ca clientul sau nu si-a dat acordul ca acest discurs sa fie difuzat.

Judecatorii din prima instanta au respins acest argument, evocand faptul ca Le Pen nu a "protestat niciodata fata de aceasta difuzare si nici nu a solicitat retragerea inregistrarii video in litigiu" de pe site.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.