Uniunea Europeana a criticat dur Turcia, amintindu-i ca, in calitatea de candidat pentru aderare, are obligatia de a respecta libertatea presei, informeaza site-ul ziarului Le Monde.

"Toate tarile, mai ales cele care negociaza aderarea la Uniunea Europeana, trebuie sa garanteze drepturile fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare si proceduri judiciare normale, in conformitate cu prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului", a transmis Serviciul European de Actiune Externa.

Autoritatile turce au efectuat descinderi la grupul de presa Zaman, unde au izbucnit confruntari cu sustinatorii clericului musulman Fethullah Gulen, stabilit in Statele Unite si principalul adversar al Administratiei Recep Tayyip Erdogan.

Descinderile au avut loc dupa o decizie a justitiei prin care sunt puse sub sechestru ziarele Zaman si editia in limba engleza a publicatiei, Today's Zaman.

In timpul perchezitiilor la redactiile din Istanbul ale celor doua publicatii, mii de protestatari au scandat "Presa nu poate fi redusa la tacere", fiind dispersati de fortele de ordine, scrie MEDIAFAX.

Trustul media Zaman este apropiat de miscarea Hizmet, condusa de influentul cleric Fethullah Gulen, stabilit in Statele Unite pe fondul disensiunilor cu fostul sau aliat, presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan. Administratia de la Ankara a catalogat miscarea Hizmet drept "organizatie terorista".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.