Comisia Europeana a prezentat, vineri, un plan de restabilire a circulatiei fara controale in Spatiul Schengen pana la sfarsitul anului, in contextul in care liderii Uniunii Europene fac presiuni asupra Turciei pentru limitarea afluxului de refugiati, informeaza site-ul agentiei Reuters.

Inaintea summitului de urgenta UE-Turcia, programat luni, Comisia Europeana a anuntat plata primelor transe ale fondului de trei miliarde de euro destinat Ankarei pentru oprirea afluxului de imigranti.

Potrivit Comisiei Europene, Turcia face progrese in sensul liberalizarii vizelor destinate calatoriilor cetatenilor turci in Uniunea Europeana.

In schimb, Bruxellesul cere Administratiei de la Ankara sa combata traficul de persoane si sa ia inapoi imigrantii clandestini care nu se califica pentru obtinerea azilului.

Comisia Europeana a prezentat un plan de masuri etapizate pentru limitarea imigratiei, in contextul in care peste un milion de imigranti extracomunitari au ajuns in spatiul european in 2015, scrie MEDIAFAX.

"Nu putem avea libera circulatie pe plan intern daca nu securizam frontierele externe", a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Migratie.

Planul propune implementarea unor decizii luate deja pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Printre acestea se numara crearea unei noi agentii pentru frontiere si intensificarea patrulelor Pazei de Coasta in Marea Mediterana pentru descurajarea tranzitului imigrantilor.

Dimitris Avramapoulos a anuntat ca Turcia a primit prima transa, de 95 de milioane de euro, din ajutorul de trei miliarde de euro. Banii primei transe vor fi utilizati pentru asistenta oferita refugiatilor sirieni din Turcia, in principal prin proiecte educationale si umanitare.

Conform expertilor europeni, destramarea Schengen, sistem din care fac parte 26 de state membre UE si asociate, ar genera pierderi anuale de 18 miliarde de euro.

Opt state membre au introdus, in ultimele luni, verificari pe segmente ale frontierelor din interiorul Schengen, din cauza afluxului de imigranti.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.