Presedintele Republicii Moldova va fi ales prin votul direct al cetatenilor, a stabilit vineri Curtea Constitutionala de la Chisinau, revenind la o interpretare a Constitutiei anterioara anului 2000.

In ultimii 16 ani, presedintele Republicii Moldova a fost desemnat de Parlament, scrie MEDIAFAX.

Instanta constitutionala a ajuns la aceasta concluzie dupa examinarea unei sesizari depuse de parlamentari din cadrul Partidului Liberal-Democrat (PLDM), care au contestat modificarile aduse Constitutiei in anul 2000.

Instanta a stabilit ca acele modificari sunt neconstitutionale, astfel ca legea fundamentala revine la forma anterioara anului 2000.

In virtutea deciziei luate vineri de instanta constitutionala, Articolul 78 al legii fundamentale din Republica Moldova va avea urmatoarea forma:

"Alegerea Presedintelui

(1) Presedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.
(2) Pentru functia de Presedinte al Republicii Moldova pot candida cetatenii Republicii Moldova care au implinit varsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc pe teritoriul tarii de nu mai putin de 10 ani si cunosc limba de stat. Modul de propunere a candidatilor este stabilit prin lege organica.
(3) Este declarat ales candidatul care a intrunit cel putin jumatate din voturile alegatorilor ce au participat la alegeri.
(4) In cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur.
(5) Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi, cu conditia ca numarul acestora sa fie mai mare decat numarul voturilor exprimate impotriva candidatului.
(6) Procedura de alegere a Presedintelui Republicii Moldova este stabilita prin lege organica".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.