Ucraina va avea nevoie de cel putin inca 20 de ani inainte sa adere la Uniunea Europeana sau NATO, considera presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, spulberand sperantele acestei foste republici sovietice de aderare rapida la blocul si alianta occidentale, relateaza DPA online.

Eforturi in vederea unei apropieri de Uniune se afla in centrul actualei crizei din fosta republica sovietica, care a fost declansata de proteste violente, in 2013, fata de un refuz al fostului regim prorus de a finaliza un acord de liber-schimb UE-Ucraina.

Acordul respectiv a fost, intre timp, semnat si a inceput sa fie implementat, iar UE actioneaza pentru ca cetatenii ucraineni sa poata vizita blocul european fara vize. Oficiali ucraineni de rnag inalt si-au exprimat totodata dorinta ca tara sa devina membra a Uniunii, scrie MEDIAFAX.

Insa presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat joi, intr-un discurs pe care l-a sustinut la Haga, ca "Ucrana nu va fi in masura, in mod clar, sa devina membra a UE in urmatorii 20-25 de ani si nici a NATO".

Kievul s-a apropiat tot mai mult de Alianta Nord-Atlantica in ultimii ani, dupa ce Rusia a anexat Peninsula ucraineana Crimeea (sud) in 2014 si in contextul in care se confrunta, de atunci, cu o rebeliune separatista prorusa in regiunea Donbas (est).

Ucraina a gazduit anul trecut exercitii militare NATO, intr-un adevarat spectacol de forta impotriva redutabilului sau vecin de la est.

Moscova a denuntat in mod repetat extinderea catre est a Aliantei militare occidentale drept o amenintare la adresa securitatiii sale. Rusia a ocupat Crimeea, unde se afla o baza navala rusa extrem de importanta, la Marea Neagra, dupa ce ucrainenii l-au indepartat de la putere pe fostul presedinte prorus Viktor Ianukovici.

Juncker a facut aceste declaratii in contextul in care Olanda urmeaza sa se pronunte in aprilie, in cadrul unui referendum, asupra acordului de liber schimb dintre UE si Ucraina. Presedintele Comisiei a apreciat ca unii dintre olandezi au inteles in mod gresit acest acord drept un prim pas catre aderarea fostei republici sovietice la blocul european.

Comisia joaca un rol de prim-plan in negocierile de aderare ale tarilor care aspira sa devina membre ale Uniunii.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.