Franta si Marea Britanie si-au consolidat joi cooperarea in domeniile Apararii si securitatii, in cadrul unui summit franco-britanic consacrat conflictului din Siria, care se afla la originea crizei refugiatilor in Europa.

La finalul summitului de la Amiens, in nordul Frantei, François Hollande si David Cameron au anuntat o conferinta telefonica pe tema dosarului sirian - pentru vineri - cu presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul Angela Merkel.

Presedintele francez si premierul britanic au exercitat, inaintea acestei conferinte telefonice, presiuni asupra Moscovei, acuzata ca ia ca tinte civili si opozitia siriana moderata. "Avem nevoie de participarea sa, dar ii cerem sa inteleaga ca exista o opozitie care nu se confunda cu Daech", a transmis Moscovei François Hollande, intr-o conferinta de presa comuna cu David Cameron, informeaza MEDIAFAX.

"Adversarul nostru este Daech", a subliniat el, desemnand prin acronimul ei arab gruparea Statul Islamic (SI), impotriva careia Londra si Parisul s-au angajat militar. Referindu-se la armistitiul decretat in weekend in Siria, considerat indispensabil in vederea unei eventuale reluari a negocierilor intersiriene pe 9 martie la Geneva, seful statului francez a apreciat ca acesta este "respectat per ansamblu".

De asemenea, Franta si Marea Britanie - ambele state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU - au anuntat o consolidare a cooperarii lor militare prin crearea unei forte operationale comune si a unui plan de investitii, in valoare de doua miliarde de euro, destinat dezvoltarii unor avioane fara pilot de lupta, de o noua generatie, la orizontul lui 2030.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.