Australia a anuntat, miercuri, ca a renuntat la o parte din sanctiunile impuse Iranului, dupa ce Natiunile Unite au confirmat ca Teheranul a luat masurile necesare privind reducerea programului nuclear, in baza acordului semnat anul trecut cu marile puteri.

In baza modificarilor anuntate de guvernul australian, companiile nu vor mai trebui sa solicite aprobare pentru tranzactiile mai mari de 20.000 de dolari australieni, tranzactii in care sunt implicate entitati din Iran.

Desi Australia a suspendat unele sanctiuni impuse Iranului in mod autonom in 2008 din cauza programului nuclear din tara, unele sanctiuni care nu privesc domeniul nuclear raman in vigoare, a precizat Departamentul de Afaceri Externe si Comert (DFAT) din tara intr-un comunicat.

Raman in vigoare embargourile asupra armelor si rachetelor balistice, dar si sanctiunile care vizeaza anumite persoane si entitati din Iran.

Agentia pentru combaterea infractiunilor de spalare de bani din Australia (AUSTRAC) a atras atentia entitatilor de monitorizare sa urmareasca indeaproape cursul platilor care sunt intermediate prin terte tari catre Iran si Coreea de Nord, stat asupra caruia au fost impuse sanctiuni tot din cauza programului sau nuclear.

AUSTRAC a avertizat ca toate tranzactiile catre cele doua state trebuie plasate sub "grad de risc ridicat", scrie MEDIAFAX.

Statele Unite si alte state au ridicat in mod oficial sanctiunile impuse Iranului in luna ianuarie, oferindu-i acces la pietele internationale, la care a avut interdictie in ultimii cinci ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.