Hillary Clinton se gandeste deja ca l-ar putea infrunta pe Donald Trump in alegerile prezidentiale din Statele Unite, prevazute pe 8 noiembrie, in urma triumfului pe care l-a obtinut in alegerile primare din South Carolina.

Fostul secretar de Stat s-a impus in mod clar, sambata, in fata rivalului sau Bernie Sanders in acest stat din sudul tarii, unde electoratul de culoare a plebiscitat-o cu aproape 90% din voturile exprimate. Clinton s-a impus, de asemenea, in randul aproape tuturor celorlalte categorii de alegatori (femei, barbati, oraseni, locuitori din suburbii, liberali, conservatori).

Doar tinerii alegatori - cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani - si barbatii albi l-au sustinut masiv pe Sanders, a carui campanie pare sa mai incetineasca dupa entuziasmul pe care l-a declansat in special in randul tinerilor. Cu un scor de 73,5% din voturile exprimate la 26%, cat a obtinut rivalul sau, fosta Prima Doamna a reputat cea de a treia victorie din patru scrutine primare si abordeaza cu incredere importantul "Super Tuesday" de pe 1 martie, anunta MEDIAFAX.

Acest prim scrutin major din cadrul lungului sezon al alegerilor primare le va permite alegatorilor din 11 state in ceea ce-i priveste pe democrati si 13 in privinta republicanilor sa isi exprime preferintele.

Clinton afirma ca inca nu este sigura, in acest stadiu, ca va obtine investitura Partidului Democrat, insa vorbeste deja despre alegerile de la 8 noiembrie, atacandu-l in discursuri pe Donald Trump, favoritul in cursa pentru obtinerea investiturii Grand Old Party.

"In pofida a ceea ce auziti, nu avem nevoie sa refacem grandoarea Americii. America n-a incetat niciodata sa fie mare", a subliniat ea in discursul prin care si-a revendicat victoria in South Carolina, vizand in mod direct sloganul de campanie al lui Trump - "Make America Great Again".

In tabara republicana, promotorul imobiliar, o fosta vedeta de reality show, poate astepta la randul sau, cu incredere, rezultatul Super Tuesday.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Sondajele sugereaza ca alegerile primare de marti nu vor modifica dinamica nici in campania democrata si nici in cea republicana - in care mai sunt in cursa cinci candidati, si anume Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich si Ben Carson.

Potrivit unei compilatii intocmite de site-ul Clear Politics, Clinton conduce in intentiile de vor in statele Alabama, Arkansas (al carui guvernator a fost sotul ei Bill Clinton la inceputul carierei lui), in Colorado, Georgia, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas si Virginia. Sanders porneste de pe prima pozitie in statul sau, Vermont, in care este senator si se afla cot la cot cu Clinton in Massachusetts (nord-est).

Trump este prezentat ca invingator in Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont si Virginia. Miza este mai stransa in Alaska, Minnesota si Oklahoma - trei state in care care este creditat pe primul loc, dar in care Ted Cruz si/sau Marco Rubio il urmeaza indeaproape. In Texas, unde este senator, Cruz il devanseaza pe Trump, dar si in Arkansas.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Un duel intre actualii doi favoriti in alegerile primare este perceput ca o infruntare intre Hillary Clinton - care a fost Prima Doamna (1993-2001), senatoare a New York-ului (2001-2009) si sefa diplomatiei americane in primul mandat al presedintelui Barack Obama (2009-2013) si care este considerata o exponenta a elitei politice americane - si o adevarata incarnare a respingerii acestei elite politice, Donald Trump, care se prezinta drept un candidat antisistem si care nu a fost ales niciodata in vreo functie publica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.