Uniunea Europeana nu poate lasa Grecia "sa plonjeze in haos" in fata afluxului de migranti, a subliniat cancelarul german Angela Merkel duminica, in contextul in care mii de migranti sunt blocati pe teritoriul grec dupa inchiderea frontierelor in Balcani, relateaza AFP, citata de L'Obs online.

Grecia a avertizat ca numarul migrantilor blocati pe teritoriul sau risca sa se tripleze, in martie, si sa atinga 70.000, din cauza cotelor impuse de catre tarile din Balcani migrantilor care vor sa se stabileasca in Europa Occidentala.

"Puteti sa credeti, serios, ca tarile din (zona) euro au luptat pana la ultima pentru ca Grecia sa ramana in (zona) euro (...) pentru ca, un an mai tarziu, sa lasam Grecia sa plonjeze in haos?", a declarat ea intr-o emisiune a postului public ARD, indemnand ca Atena "sa nu fie abandonata astfel".

"Datoria si obligatia mea este ca aceasta Europa sa gaseasca un drum comun", a spus Merkel, cu o verva neobisnuita, subliniind ca se afla in contact, in mod regulat, cu premierul grec Alexis Tsipras.

"Potrivit estimarilor noastre, numarul celor care vor fi blocati in tara noastra va fi intre 50.000 si 70.000 de persoane luna viitoare", a declarat anterior ministrul grec pentru Politica Migratorie Yiannis Mouzalas. "Astazi exista 22.000 de refugiati si migranti" in Grecia, a precizat el intr-un interviu pentru postul Mega.

Aproximativ 6.500 dintre ei erau inghesuiti, duminica, intr-o tabara improvizata in apropiere de satul Idomeni, in nordul Greciei, la frontiera cu Macedonia. Aproximativ alti 500 s-au instalat intr-o statie de alimentare cu carburant, la 12 kilometri distanta, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile de la Skopje au lasat sambata sa treaca doar 300 de persoane prin acest post de frontiera, care a ramas inchis duminica.

Cateva sute de migranti au manifestat duminica, culcati pe sine, de partea greaca a frontierei cu Macedonia, care le era inchisa, a constat un jurnalist de la AFP. Multi refugiati s-au adunat dupa aceea in apropiere de bariera care desparte cele doua tari si i-au indemnat pe macedoneni sa-i lase sa treaca.

Idomeni a devenit un punct de blocare in urma deciziei autoritatilor de la Skopje, saptamana trecuta, de a le refuza afganilor accesul pe teritoriul macedonean si de a inaspri controalele documentelor de identitate ale sirienilor si irakienilor.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Situatia urmeaza sa se agraveze dupa ce Slovenia si Croatia, state membre UE, au decis vineri, la fel ca Serbia si Macedonia, sa limiteze la 580 numarul barbatilor, femeilor si copiilor care le tranziteaza zilnic teritoriul.

Aceste tari din Balcani au urmat exemplul Austriei, care a decis in urma cu peste o saptamana sa limiteze intrarea migrantilor la 80 de solicitanti de azil pe zi si la 3.200 de persoane in tranzit.

Decizia acestor tari de pe ruta din Balcani a iritat Atena, care si-a rechemat, saptamana trecuta, ambasadorul de la Viena la "consultari", in urma unei reuniuni la care Grecia nu a fost invitata.

Cancelarul austriac Werner Faymann a sporit tensiunile duminica, acuzand Atena ca se comporta "ca o agentie de turism", lasandu-i pe migranti sa treaca liber.

"Grecia a gazduit anul trecut 11.000 de solicitanti de azil, iar noi 90.000. Acest lucru nu trebuie sa se repete", a declarat Faymann, citat de presa austriaca.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

"Efect de ricoseu"

In contextul disensiunilor europenilor in problema migratiei, Papa Francisc a indemnat tarile Uniunii sa gaseasca un "raspuns unanim" si sa "repartizeze in mod echitabil sarcinile" intre ele.

Papa a salutat duminica, in timpul rugaciunii Angelus, in Piata Sfantul Petru, "ajutorul generos" oferit Greciei si "celorlalte tari din prima linie" si a estimat ca aceasta urgenta umanitara "necesita colaborarea tuturor natiunilor".

In cautarea unui ipotetic "consens" in gestionarea crizei care divizeaza Europa ca niciodata pana acum, presedintele Consiliului European Donald Tusk urmeaza sa efectueze vizite, in perioada 1-3 martie, la Viena, Ljubljana, Zagreb, Skopje si Atena, inaintea summitului UE-Turcia de pe 7 martie.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Miza reuniunii a fost prezentata de catre comisarul european insarcinat cu Migrarea Dimitri Avramapoulos, care a avertizat ca Europa se indreapta catre un "dezastru" in cazul unei lipse de "convergenta" la acest summit, la Bruxelles.

In opinia lui Merkel, discutiile vor viza modul de "restabilire a sistemului (liberei circulatii) Schengen pas cu pas, cu Grecia".

Grecia pare insa sa conteze pe o scadere a afluxului migrantilor dinspre Turcia.

"Pregatim o campanie de informare destinata Turciei" cu privire la inchiderea postului de frontiera de la Idomeni, a declarat ministrul grec pentru Migrare, apreciind ca aceasta initiativa, alaturi de mobilizarea navelor NATO la Marea Egee, ar urma sa reduca numarul sosirilor in Grecia cu 70%.

Mai la vest, Italia se teme de un "efect de ricoseu", potrivit procurorului regional din Lecce, in Puglia, si se pregateste sa faca fata unui posibil aflux de migranti aflati in cautarea unei noi rute catre Europa de Nord.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.