Uniunea Europeana doreste un summit extraordinar cu Turcia la inceputul lui martie, in vederea unei coordonari a eforturilor privind oprirea afluxului de migranti dinspre aceasta tara catre Grecia, relateaza AP in pagina electronica.

Presedintele UE Donald Tusk a declarat vineri dimineata ca "planul comun de actiune cu Turcia ramane o prioritate si este necesar sa facem tot ceea ce putem pentru a reusi".

Data exacta a summitului urmeaza sa fie stabilita cu Ankara, insa reuniunea ar urma sa aiba loc cel mai probabil in prima saptamana a lui martie.

Un oficial european a declarat pentru Reuters ca reuniunea ar putea avea loc pe 5 martie. Premierul turc Ahmet Davutoglu a fost invitat la Bruxelles joi, insa si-a anulat participarea la summitul european din cauza atentatului cu bomba comis miercuri in capitala turca.

UE a promis peste trei miliarde de euro Turciei, o relaxare a restrictiilor in privinta vizelor de calatorie in Europa si o relansare rapida a negocierilor de aderare, in schimbul unei consolidari a controalelor la frontiere in vederea stoparii valului de migranti.

Peste doua milioane de persoane s-au refugiat pe teritoriul turc, marea majoritate fugind din calea razboiului care devasteaza Siria de cinci ani, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.