Papa Francisc a oficiat miercuri, ultima zi a vizitei sale in Mexic, o slujba in orasul Ciudad Juarez, la frontiera cu Statele Unite, un punct de trecere a migrantilor si o zona afectata de violente legate de traficul de droguri, relateaza Reuters in pagina electronica.

El s-a rugat pentru migrantii care sunt pregatiti sa-si riste viata si sa infrunte aceste violente pentru a ajunge in Statele Unite.

Candidatii la investitura republicana in vederea alegerilor prezidentiale din noiembrie au transformat lupta impotriva imigratiei ilegale intr-una dintre principalele teme ale campaniei lor, scrie MEDIAFAX.

Omul de afaceri Donald Trump a acuzat Mexicul ca "ucide" Statele Unite cu forta sa de munca ifetina si prin faptul ca ar trimite pe teritoriul american "criminali, traficanti de droguri si violatori".

Trump l-a catalogat saptamana trecuta pe Francisc drept un personaj "foarte politic", sugerand ca Guvernul mexican l-a convins sa oficieze aceasta mesa "transfrontaliera" la Ciudad Juarez.

"Sa sugereze ca Papa este un instrument al Guvernuui mexican, nu... Este intr-adevar foarte ciudat", i-a replicat preotul Federico Lombardi, un purtator de cuvant al Vaticanului, cu putin timp inainte ca Francisc sa soseasca in orasul de frontiera.

"Papa vorbeste intotdeauna despre problemele legate de imigratie. Daca domnul Trump ar veni in Europa, si-ar da seama ca Papa, in ceea ce priveste imigratia, le vorbeste la fel tuturor, italienilor, germanilor, francezilor sau ungurilor...", a adaugat el.

Conducatorul Bisericii Catolice a criticat dur capitalismul, cu cateva ore inainte de mesa pe care a sustinut-o la aproximativ 70 de metri de bariera care desparte Mexicul de Statele Unite, in fata unor directori de companii si reprezentanti ai sindcatelor din Ciudad Juarez, un oras industrial situat in dreptul El Paso, de partea texana.

"Fluxurile capitalurilor nu pot decide fluxurile populatiei", a declarat Francisc, denuntand "mentalitatea dominanta care cauta profitul maximum, imediat si cu orice pret", dar si "exploatarea angajatilor considerati obiecte pe care le arunci dupa ce le folosesti".

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

"Sclavagistii de astazi vor avea de dat socoteala lui Dumnezeu", a spus el.

Papa a denuntat, de asemenea, o "spirala a violentei si iadul drogurilor" care-i obliga pe multi oameni sa-si paraseasca tarile si sa emigreze in Statele Unite, in contextul in care candidati la presedintia americana dezbat o eventuala expulzare a "imigrantilor ilegali", intr-o mesa incarcata de un mesaj politic, comenteaza Deutsche Welle.

"Nu putem nega criza umanitara care a antrenat, in ultimii ani, migrarea a mii de oameni, ce au strabatut sute de kilometri, cu trenul, pe autostrada sau pe jos, prin munti, deserturi si zone neprimitoare", a spus Francisc.

"Ei sunt fratii si surorile noastre, expulzati de saracie si violenta, traficul de droguri si crima organizata", a declarat Papa argentinian la incheierea acestei vizite de cinci zile in Mexic.

Citeste si:
Ilinca Vandici, vacanță de coșmar în Mexic: „Îl roagă în fiecare zi...
Ilinca Vandici, vacanță de...

Mii de mexicani, locuitori din America Centrala si asiatici au incercat, in ultimii ani, sa traverseze frontiera, in Statele Unite, prin punctul de trecere dintre Ciudad Juarez si El Paso.

"Nedreptatea ii radicalizeaza pe tineri, ei sunt «carne de tun», sunt persecutati si amenintati atunci cand incearca sa iasa din spirala violentelor si din iadul drogurilor", a adaugat Suvernaul Pontif, referindu-se la violentele provocate de catre carteluri de droguri ce afecteaza mai multe regiuni din Mexic.

Mesa a fost transmisa in direct, printr-o legatura video, pe stadionul Sun Bowl din El Paso, unde aproximativ 30.000 de persoane s-au adunat sa priveasca evenimentul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.