Barack Obama s-a declarat marti convins ca Donald Trump nu va fi succesorul sau la Casa Alba in 2017, denuntand dur unele afirmatii "tulburatoare" ale miliardarului, dar si ale altor candidati republicani, cu privire la modificarile climatice sau musulmani, relateaza AFP in pagina electronica.

"Am incredere in poporul american. El este constient de faptul ca a fi presedinte este un lucru serios. Acest lucru nu are nimic a face cu animarea unei emisiuni de televiziune", a declarat presedintele Statelor Unite intr-o conferinta de presa, in California, in marja unui summit la care au participat zece tari din Asia de Sud-Est.

Aceasta functie "nu inseamna marketing. Este dificila. Nu are nimic a face cu simpla incercare de a atrage atentia presei in fiecare zi", a continuat el, referindu-se la magnatul in domeniul imobiliar, care a obtinut o victorie in alegerile primare republicane in New Hampshire si care este creditat de sondaje pe prima pozitie la nivel national in tabara republicana.

"Uneori (acest post) necesita luarea unor decizii dificile, chiar daca sunt nepopulare. Asta inseamna sa fii capabil sa lucrezi cu lideri din intreaga lume", a subliniat el.

Presedinte american, al carui succesor va fi desemnat pe 8 noiembrie, a insistat indelung asupra faptului ca unii dintre rivalii miliardarului sunt adeptii unor teze similare, in pofida faptului ca sunt exprimate intr-un mod mai putin provocator.

"Cred ca anumiti observatori straini sunt tulburati de retorica acestor alegeri primare republicane si de dezbaterile republicane. Iar acest lucru este valabil nu doar pentru domnul Trump", a spus Obama, evocand luari de pozitii vizand sa flateze sentimente "antimusulmane" sau "antimigratie".

"Nu exista nici macar un candidat in tabara republicana care sa se gandeasca la faptul ca este necesar sa facem ceva pentru a lupta impotriva modificarii climatice", a subliniat el. "Acest lucru tulbura comunitatea internationala. Restul lumii se uita si zice: dar cum este posibil asa ceva?", a spus seful statului american, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

"Constitutia este foarte clara cu privire la ceea ce trebuie sa se intample acum", a mai declarat Obama. "Atunci cand un post este vacant la Curtea Suprema, presedintele Statelor Unite numeste pe cineva, iar Senatul se pronunta asupra acestei nominalizari", a subliniat el.

Imediat dupa anuntarea decesului judecatorului Antonin Scalia, liderul majoritatii republicane in senat Mitch McConnell a avertizat ca urmatorului locatar al Casei Albe ii va reveni sarcina sa numeasca un inlocuitor. In opinia sa, poporul american "trebuie sa aiba un cuvant de spus" in alegerea viitorului judecator al Curtii Supreme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.