Un guvern libian de uniune nationala a fost format, iar alcatuirea sa urmeaza sa fie supusa votului Parlamentului recunoscut international, a anuntat Consiliul prezidential libian, sustinut de ONU, relateaza AFP in pagina electronica.

"Guvernul a fost format astazi (duminica) si trimis la Parlament", a declarat duminica intr-o conferinta de presa Fathi al-Mejebri, un purtator de cuvant al Consiliului prezidential.

Negocierile in vederea formarii unui guvern de uniune nationala, o solicitare de catre comunitatea internationala, au loc la Skhirat, in Maroc.

Consiliul prezidential este alcatuit din noua membri ai factiunilor rivale si este condus de catre Fayez al-Sarraj, un om de afaceri care urmeaza sa devina premier, potrivit unui acord incheiat sub egida ONU.

Dupa ce a anuntat formarea Guvernului, purtatorul de cuvant si-a exprimat speranta ca "acesta va fi inceputul sfarsitului conflictului din Libia".

Insa doi membri ai Consiliului au refuzat sa semneze documentul care anunta formarea noului Guvern, a declarat pentru AFP, sub protectia anonimatului, unul dintre acesti doi membri. "Noi nu am semnat pentru ca nu suntem de acord asupra Guvernului. Modul in care au fost numiti ministrii nu este deloc transparent", a spus el.

Parlamentul recunoscut pe plan international are sediul la Tobruk, in estul Libiei. Alt Parlament, nerecunoscut, are sediul la Tripoli, capitala libiana.

Parlamentul de la Tobruk urmeaza sa se intruneasca luni sau marti intr-o sesiune, cu scopul de a acorda sau nu votul de incredere Guvernului de uniune nationala, a declarat pentru AFP, sub protectia anonimatului, un membru al acestui Parlament.

Potrivit unei scrisori a Consilului prezidential, in care se anunta formarea noului Guvern si dupa care AFP a primit o copie, acest Guvern este alcatuit din 18 membri, dintre care cinci sunt ministri de stat.

Consiliul prezidential, reunit la Skhirat, a propus deja un prim guvern de uniune nationala, care era alcatuit din 32 de membri. Insa acesta a fost respins pe 25 ianuarie de catre Parlamentul de la Tobruk, deoarece numarul membrilor era considerat prea mare.

Consiliul a primit un termen de zece zile sa prezinte un nu guvern. Anuntul de duminica a fost facut cu cateva minute inainte de expirarea acestui termen.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Potrivit scrisorii Consilului, postul de ministru al Apararii este atribuit colonelului Mahdi al-Barghati.

Atribuirea portofoliului Apararii a fost unul dintre principalele obstacole din timpul negocierilor.

Libia a fost cuprinsa de haos si este impartita intre grupari rivale armate, dupa ce Muammar Khadafi a fost inlaturat de la putere si ucis, in 2011, in urma unei rebeliuni sustinute de catre o interventie militara occidentala condusa de catre Franta, Marea Britanie si Statele Unite, scrie MEDIAFAX.

Doua randuri de autoritati isi disputa puterea dupa ce orasul Tripoli a fost cucerit de catre militii in parte islamiste, in vara lui 2014, si anume un Guvern recunoscut de catre comunitatea internationala, instalat in est, si un Guvern cu sediul la Tripoli, apropiat coalitiei militiilor.

Organizatia jihadista Statul Islamic (SI), care ocupa teritorii vaste in Irak si Siria, a profitat de acest vid de putere in Libia pentru a prelua controlul asupra orasului Sirt si imprejurimilor acestuia, la aproximativ 450 de kilometri est de Tripoli.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.