Marile puteri, printre care SUA si Rusia, au convenit vineri asupra planului de incetare a conflictului armat in Siria si sa ofere acces transporturilor umanitare in orasele aflate sub asediu, pentru reluarea negocierilor de pace de la Geneva dintre Guvernul sirian si opozitie, informeaza Reuters.

Planul agreat la Munchen nu asigura insa incetarea completa a conflictului armat din Siria, si nici a bombardamentelor efectuate de Rusia. La o conferinta de presa, secretarul american de Stat John Kerry a precizat ca acordul stabilit in urma intalnirii de la Munchen de joi este doar unul agreat pe hartie, care trebuie sa-si dovedeasca valabilitatea pe teren.

"In urmatoarele cateva zile trebuie sa vedem ce se va intampla la sol, pe campul de lupta", a declarat Kerry, adaugand ca "fara o tranzitie politica, nu este posibil un acord de pace".

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat ca Rusia nu va inceta efectuarea raidurilor aeriene in Siria, explicand ca acordul de incheiere a conflictului armat nu se aplica in cazul gruparilor teroriste Stat Islamic si Al Nusra, afiliata retelei Al-Qaida. "Fortele noastre aeriene vor continua sa lupte impotriva acestor organizatii", a declarat Lavrov.

Dar SUA si aliatii europeni sustin ca doar cateva raiduri aeriene efectuate de Rusia au vizat pozitii ale acestor grupari teroriste, in timp ce majoritatea au avut ca tinte gruparile opozitiei rebele care lupta impotriva regimului Bashar al-Assad pe care Rusia il sprijina.

Lavrov a declarat ca negocierile de pace de la Geneva vor fi reluate cat de curand si ca toate grupurile opozitiei siriene trebuie sa participe la discutii, adaugand ca implementarea acordului de incetare a ofensivei militare in Siria va fi o chestiune dificila.

Dar secretarul britanic de Stat, Philip Hammond, a sustinut ca incetarea conflictului armat din Siria ar avea loc doar daca Rusia ar inceta sa mai efectueze raiduri aeriene in sprijinul fortelor guvernamentale, scrie MEDIAFAX.

Planul privind incetarea bombardamentelor in Siria a fost convenit pe fondul solicitarilor reprezentantilor opozitiei siriene, care au abandonat negocierile de pace de la Geneva din aceasta cauza.

Principalul grup al opozitiei siriene a salutat planul agreat de marile puteri la Munchen, a precizat purtatorul de cuvant Salim al-Muslat. Dar a avertizat ca acordul trebuie sa fie implementat inainte ca negocierile dintre cele doua parti sa fie reluate in Geneva. "Daca vom vedea fapte si planul va fi implementat, ne vom vedea in curand la Geneva", a declarat al-Muslat.

Siria se confrunta din martie 2011 cu un conflict intre fortele regimului Bashar al-Assad si grupari rebele, printre care se afla si organizatii teroriste precum Stat Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat joi de publicatia The Guardian, circa 470.000 de persoane au murit in acest conflict, peste 1,9 milioane au fost ranite si 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) si-au parasit locuintele, mutandu-se in alte zone ale tarii sau emigrand.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.