Alianta Nord-Atlantica este pregatita sa efectueze misiuni de patrulare la Marea Egee cu scopul de a descuraja traficanti sa transporte migranti din Turcia in Grecia, a anuntat joi secretarul american al Apararii Ashton Carter, relateaza BBC Bews online.

Carter a facut acest anunt in urma unei solicitari in acest sens adresate NATO de catre Turcia, Germania si Grecia, toate state membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

Ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei participa la o reuniune la Bruxelles.

Aceasta misiune urmeaza sa fie planificata de catre autoritatile militare NATO, a precizat Carter.

Comitetul Militar NATO va analiza recomandarile prezentate si le va supune ulterior Consiliului Nord-Atlantic, organismul de decizie al Aliantei. "NATO si toate partile aflate la masa in aceasta dimineata au anuntat vointa NATO de a sustine si participa la aceasta operatiune", a declarat el, citat de AFP, la finalul reuniunii ministrilor Apararii din statele membre NATO, la Bruxelles.

Secretarul american a declarat intr-o conferinta de presa ca vizarea "sindicatului criminal care-i exploteaza pe acesti sarmani oameni" va avea cel mai puternic impact umanitar. "Exista, in prezent, un sindicat criminal care-i exploateaza pe acesti sarmani oameni", a spus Carter, citat de AP.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a anuntat miercuri, intr-o vizita la Haga, ca a convenit impreuna cu premierul olandez Mark Rutte sa coopereze cu NATO si Agentia europeana pentru protectia frontierelor externe Frontex in lupta "impotriva traficantilor de persoane care exploateaza refugiati sirieni si paveaza calea mortii acestora pe mare".

Aproximativ 75.000 de migranti si refugiati au sosit de la inceputul anului pe mare, in Grecia, potrivit Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.