Reteaua terorista Stat Islamic probabil va incerca sa comita noi atentate in Europa si in Statele Unite in cursul anului 2016, avertizeaza generalul american Vincent Stewart, dircetorul Agentiei pentru Informatii Militare din SUA, informeaza CNN.

"Organizatia terorista Stat Islamic probabil va incerca sa comita noi atentate in Europa si primele atacuri directe pe teritoriul Statelor Unite, in anul 2016", a declarat generalul Vincent Stewart in fata membrilor Comisiei Fortelor Armate din Senatul SUA.

"Reteaua terorista probabil va intensifica ritmul si periculozitatea atacurilor in lunile care urmeaza, in incercarea de extindere a activitatilor in afara zonelor din Irak si Siria", a precizat oficialul american.

"Anul trecut, Daesh (Stat Islamic) a ramas in principal in fiefurile din Irak si Siria, extinzandu-se in Libia, regiunea Sinai (Egipt), Afganistan, Nigeria, Algeria, Arabia Saudita, Yemen si Caucaz. Este de asteptat ca reteaua Daesh sa intensifice ritmul si complexitatea atacurilor la nivel transnational, pentru ca vrea actiuni violente care sa atraga reactii dure din partea Occidentului, in scopul alimentarii ideii distorsionate a unui razboi occidental contra islamului", a subliniat oficialul american.

James Clapper, directorul Serviciilor americane de informatii, a confirmat ca reteaua Stat Islamic si cele opt filiale ale acesteia constituie "principala amenintare terorista" globala, scrie MEDIAFAX. "Organizatia terorista Stat Islamic profita de actualul val de refugiati pentru a infiltra militanti in Occident. Organizatia Stat Islamic este principala amenintare, dar si militantii retelei Al-Qaida vor incerca sa se afirme in cursul anului 2016", a atras atentia Clapper.

Teroristi islamisti au ucis 130 de persoane in orasul francez Paris, pe 13-14 noiembrie 2015. Atentatele au fost revendicate de reteaua terorista Stat Islamic, care ocupa regiuni din Irak, Siria, nordul Libiei si nordul Egiptului, unde a proclamat "un califat".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.