Consiliul de Securitate al ONU a condamnat "ferm" tirul unei rachete cu raza lunga de actiune efectuat de catre Coreea de Nord duminica dimineata si a promis sa adopte masuri dure, relateaza Reuters in pagina electronica.

Reprezentantul permanent al Venezuelei la ONU Rafael Dario Ramirez Carreno, a carui tara prezideaza instanta luna aceasta, a subliniat duminica asupra faptului ca tirul reprezinta o "grava incalcare a rezolutiilor Consiliului de Securitate".

Coreea de Nord afirma ca a procedat, catre ora locala 9.30 (2.30, ora Rmaniei), la lansarea unei rachete cu raza lunga de actiune care transporta un satelit de observatie, insa comunitatea internationala, care a denuntat in avans acest proiect, a apreciat ca este vorba despre testarea unei rachete cu raza lunga de atiune, o incalcare a sanctiunilor ONU care interzic Coreei de Nord sa foloseasca tehnologie balistica.

Ambasadorul venezuelean a subliniat ca Cei 15 si-au "reafirmat intentia de a dezvolta masuri semnificative in cadrul unei noi rezolutii a Consiliului, ca raspuns la testul nuclear" efectuat de catre Phenian in urma cu o luna, caruia i se adauga acest tir de racheta.

El a dat asigurari ca membrii Consilului lucreaza "eficient", scrie MEDIAFAX. "Vom veghea ca (acest) Consilu de Securitate sa impuna consecinte serioase", a dat asigurari reprezentanta Statelor Unite Samantha Power, flancata de omologii ei japonez si sud-coreean.

"Ultimele incalcari ale DPRK (Republica Populara Democratica Coreea) necesita din partea noastra un raspuns si mai ferm", a subliniat ea.

De la testul nuclear de pe 6 ianuarie, Statele Unite si China discuta despre o noua rezolutie care sa extinda sanctiuni deja impuse Coreei de Nord. Samantha Power a declarat ca spera ca un proiect de rezolutie va fi supus votului Consilului "cat mai rapid posibil".

"Este urgent si a intarziat prea mult", a insistat ea.

"Speram ca China, la fel ca toti membrii Consilului, va cantari aceasta amenintare grava la adresa pacii si securitatii regionale si internationale si importanta adoptarii unor masuri dure si fara precedent", a adaugat Power.

Negocieri

Washingtonul tine indeaproape la curent Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie si Franta in legatura cu negocierile sale cu China, iar Beijingul face acelasi lucru cu Moscova, precizeaza surse diplomatice.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

Potrivit ambasadorului japonez la ONU Motohide Yoshikawa, proiectul in discutie prevede "masuri mult mai dure" impotriva Phanianului.

Coreea de Nord este vizata de sanctiuni ONU in urma primului test nuclear, in 2006. Ea a efectuat de atunci alte trei teste nucleare si a procedat la numeroase tiruri de rachete balistice.

Sanctiunile ONU, care interzic Phenianului orice activitate nucleara militara sau in domeniul rachetelor balistice, vizeaza un anumit numar de indivizi si entitati ale caror active sunt blocate, iar deplasarile restranse, si interzic liderilor tarii sa importe produse de lux.

Un diplomat occidental de rang inalt a declarat, sub protectia anonimatului, ca membrii Consiliului vor fi in masura sa adopte o noua rezolutie in cursul acestei luni. El a adaugat ca americanii exercita presiuni in vederea adoptarii unor noi masuri de retorsiune - in afara programului nuclear si programului rachetelor nord-coreene, in timp ce chinezii vor ca orice noua masura sa ramana in cadrul problemei neproliferarii.

Citeste si:
Zelenski a cerut excluderea Rusiei din ONU. Reacția Moscovei
Zelenski a cerut excluderea...

Un diplomat a declarat, de asemenea, pentru Reuters ca Statele Unite spera la o consolidare a sistemului international de restrictii vizand sistemul bancar nord-coreean, dar ca Bejingul ezita, temandu-se ca vecinul si aliatul sau ar putea saraci si mai mult.

"Va exista o rezolutie de sanctionare", a declarat acest diplomat. "China vrea ca etapele sa fie masurate, insa Consiliul transmite in mod clar DPRK ca trebuie sa respecte rezolutiile", a adaugat el.

Ambasadorul francez François Delattre a catalogat tirul nord-coreean, inaintea acestei reuniuni cu usile inchise a Consilului, drept o "provocare scandaloasa". "De aceea, slabiciunea nu este o optiune", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.