Armata rusa are "motive serioase" sa creada ca Turcia pregateste o interventie militara in Siria, dupa ce Ankara a interzis zboruri ruse de recunoastere in spatiul aerian turc.

"Avem motive serioase sa suspectam pregatirea in mod intens de catre Turcia a unui interventii militare pe teritoriul unui stat suveran - Siria", a declarat generalul Igor Konacenkov, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii. Potrivit oficialului rus, acesta ar fi motivul pentru care Ankara a creat un "precedent periculos" si nu a mai permis Rusiei sa efectueze zboruri de recunoastere in spatiul aerian turc in perioada 1-5 februarie, in cadrul Acordului "Cer Deschis". Initial, Statul Major al armatei turce anuntase ca va permite zborurile de recunoastere ruse, dar Administratia Recep Tayyip Erdogan a transmis miercuri ca nu va mai permite survolul, informeaza

Moscova suspecteaza ca regimul de la Ankara, acuzat ca sustine insurgentii sirieni si chiar organizatii teroriste, nu accepta zborurile de recunoastere pentru a ascunde pregatirea unei interventii militare masive in Siria. In virtutea Acordului "Cer Deschis", intrat in vigoare din 2006, avioane militare turce pot efectua misiuni de recunoastere in spatiul aerian rus de circa patru ori pe an. La randul sau, Rusia are dreptul la astfel de zboruri deasupra Turciei. O serie de astfel de misiuni de recunoastere urmau sa aiba loc in intervalul 1-5 februarie, iar la bordul avioanelor ruse urmau sa fie si experti militari turci.

In urma cu cateva zile, Turcia a semnalat ca un avion militar rus de tip Suhoi Su-34 ar fi patruns din nou, in mod neautorizat, in spatiul aerian turc. In noiembrie 2015, armata turca a doborat un bombardier rus, la frontiera cu Siria, incident care a deteriorat puternic relatiile cu Moscova. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a impus sanctiuni economice si a amenintat Turcia dupa acest incident.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.