Coreea de Nord ar putea pregati lansarea unei rachete balistice de la o baza situata pe coasta de est a acestei tari izolate, pe langa anuntul lansarii unei rachete cu raza lunga de actiune in nord-vest, afirma joi televiziunea publica japoneza, relateaza AFP in pagina electronica.

Postul NHK, care citeaza surse diplomatice fara sa le identifice, a afirmat ca i s-a "confirmat ca o rampa de lansare mobila se afla in miscare pe coasta de est a Coreei de Nord".

O racheta balistica se afla pe rampa si este posibil ca Phenianul sa pregateasca si in aceasta regiune un tir, a adaugat postul, fara sa precizeze daca este vorba despre o racheta cu raza lunga sau scurta de actiune, scrie MEDIAFAX.

Anuntul Phenianului, marti, cu privire la planul de a lansa o racheta cu raza lunga de actiune, in intervalul 8-25 februarie, a provocat reactii dure in intreaga lume si critici acerbe din partea Coreei de Sud, Japoniei si Statelor Unite, infuriate deja de cel de-al patrulea test nuclear efectuat de catre Coreea de Nord la inceputul lui ianuarie.

Aceasta posibila lansare, care ar putea fi efectuata de la o baza din nord-vest, este condamnata in avans de tari si experti independenti, care considera ca ar fi vorba despre un test deghizat al unei rachete menite sa imbunatateasca capacitatile militare ale Phenianului si vizand plasarea unui focos nuclear intr-o racheta cu raza lunga de actiune.

China, care a trimis saptamana aceasta un emisar de rang inalt pe langa cel mai inchis regim din lume, si-a exprimat de asemenea ingrijorarea, iar Japonia a promis ca va distruge orice racheta care-i va ameninta teritoriul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.