Pastrarea spatiului Schengen si gestionarea crizei refugiatilor impune securizarea granitelor externe ale Uniunii Europene si mai putina diviziune intre statele membre, au concluzionat europarlamentarii in urma unei dezbateri cu presedintia olandeza si Comisia Europeana.

Protejarea eficienta a granitelor externe ale UE este importanta pentru a pastra zona de circulatie libera Schengen, au spus eurodeputatii in cadrul dezbaterii care a avut loc marti, unii cerand toleranta zero fata de atacurile rasiste si violente impotriva migrantilor si refugiatilor.

Comisarul pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, a dat asigurari ca nu se ia in calcul la Comisia Europeana renuntarea la spatiul Schengen sau excluderea unui stat. "Comisia pregateste toate optiunile (...), dar nu este vorba despre a renunta la Schengen sau a exclude un stat membru", a spus comisarul.

La randul sau, liderul PPE Manfred Weber a spus ca trebuie depasita diviziunea din interiorul Uniunii pentru pastrarea spatiului Schengen, scrie MEDIAFAX. "Nu este vorba despre lipsa de idei, ci despre un blocaj, in Consiliu, dar si in aceasta adunare, (...) o diviziune pe care trebuie sa o depasim pentru a asigura Schengen", a declarat Weber.

Europarlamentarul britanic Syed Kamall a declarat, in timpul dezbaterii, ca Schengen nu trebuie rescris, ci trebuie doar sa functioneze mai bine. De asemenea, el a mai spus ca statele membre trebuie sa-si gestioneze granitele. "Daca statele membre nu pot gestiona propriile granite (...) sa nu fiti surprinsi daca altii doresc sa va scoata din joc", a spus Kamall.

Pe de alta parte, Vicky Maeijer, eurodeputat olandez, a declarat ca "Schengen este un esec si UE este un fiasco". Europarlamentarul i-a cerut ministrului de Externe olandez, prezent la dezbatere, sa inchida granitele si sa-i protejeze pe olandezi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.