Administratia Barack Obama intentioneaza sa suplimenteze substantial capacitatile militare in state NATO din Europa Centrala si de Est, in scopul contracararii agresivitatii Rusiei, fonduri destinate acestui plan fiind prevazute in bugetul din 2017, informeaza cotidianul The New York Times.

Presedintia Statelor Unite va solicita un buget militar de 3,4 miliarde de dolari destinat Europei de Est in anul 2017, comparativ cu fondurile de 789 de milioane de dolari alocate in prezent.

Pentagonul ar urma sa utilizeze fondurile pentru suplimentarea capacitatilor militare - armament greu, vehicule blindate si alte echipamente - in tari membre NATO din Europa Centrala si de Est, scrie MEDIAFAX.

"Aceasta nu este o reactie la ceva ce s-a intamplat recent. Este vorba de o reactie pe termen lung la schimbarea mediului de securitate in Europa de Est. Planul Statelor Unite reflecta o noua situatie, in care Rusia a devenit un interlocutor mult mai dificil", a explicat un oficial din cadrul Administratiei de la Washington.

In ultimele luni, Rusia a redus activitatile militare in estul Ucrainei, dar, potrivit Occidentului, mentine prezenta in aceasta zona.

Nu este clar care va fi reactia Administratiei Vladimir Putin la planurile Statelor Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.