Delegatia opozitiei siriene s-a intalnit duminica, pentru prima oara, la Geneva, cu mediatorul ONU Staffan de Mistura si a cerut gesturi umanitare din partea Guvernului de la Damasc, in schimbul participarii sale la negocierile sub egida ONU, relateaza Reuters in pagina electronica.

La randul sau, seful delegatiei Guvernului sirian Bashar al Djaafari s-a intalnit cu adjunctul lui Staffan de Mistura si a declarat ca este pregatit sa discute masuri umanitare precum eliberarea detinutilor.

Pe teren, violentele continuau, iar un triplu atentat, intr-un cartier siit din sudul Damascului - revendicat de catre jihadisti din cadrul Statului Islamic (SI) - s-a soldat cu peste 60 de morti, inclusiv 25 sunt membri ai unor militii siite, si zeci de raniti, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

"Am venit la Geneva doar dupa ce am primit asigurari si angajamente precise cu privire la faptul ca vor avea loc progrese importante in privinta situatiei umanitare", a declarat Bassma Kodmani, o membra a delegatiei Inaltului Consiliu pentru Negocieri (HCN), creat luna trecuta in Arabia Saudita din partide politice si grupari armate din cadrul opozitiei siriene.

"Atat timp cat nu vom vedea asemenea gesturi, nu putem lansa negocieri politice", a adaugat ea, intr-o conferinta de presa, in orasul elvetian.

Insa, a continuat Kodmani, militarii sirieni si aliatii lor rusi par sa ramana "surzi" la aceste solicitari, iar operatiunile militare chiar s-au intensificat pe teren.

Rezolutia 2.254 a ONU

Salim al Muslat, un purtator de cuvant al HCN, a declarat ca opozitia este pregatita sa faca zece pasi daca Guvernul de la Damasc accepta sa faca unul singur, un lucru de care a afirmat ca se indoieste. "Regimul nu a venit la Geneva pentru a cauta o solutie, ci pentru a castiga timp ca sa ucida si mai multi sirieni", a spus el.

Intr-un comunicat difuzat pe Internet, coordonatorul HCN Riad Hidjab, care se afla la Ryiadh, subliniaza ca delegatia opozitiei ar putea parasi Geneva, in cazul in care bombardamentele guvernamentale si rusesti continua si impiedica trimiterea unui ajutor umaitar oraselor asediate.

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

"Daca regimul si aliatii sai continua sa incalce drepturile poporului sirian, atunci prezenta delegatiei HCN la Geneva nu ar mai avea o justificare, iar HCN ar putea sa-si retraga echipa de negociatori", subliniaza Hidjab in acest comunicat, dupa ce s-a intalnit, in capitala saudita, cu premierul turc Ahmet Davutoglu.

HCN cere incetarea bombardarii populatiilor civile, ridicarea blocadei impuse oraselor asediate si eliberarea a aproximativ 3.000 de femei si copii care ar fi detinuti in inchisori siriene - puncte care fugureaza in Rezolutia numarul 2.254, adoptata in unanimitate pe 18 decembrie de catre Consiliul de Securitate al ONU, scrie MEDIAFAX.

John Kerry lanseaza un apel

Intrebat ce parere are despre aceste puncte, intr-o conferinta de presa, seful delegatiei guvernamentale siriene Bashar al Djaafari, care s-a intalnit cu Staffan de Mistura vineri, a raspuns ca "ele fac parte din ordinea de zi pe care am acceptat-o (...). Va fi una dintre temele importante pe care le vom discuta intre cetateni sirieni".

Citeste si:
Kerry il ironizeaza pe Trump pe tema retragerii din Acordul de la...
Kerry il ironizeaza pe Trump...

Invitat sa spuna care sunt obiectivele sale la Geneva, el a raspuns "intrebati-ma atunci cand vor incepe negocierile".

El a subliniat ca Guvernul sirian vrea sa gaseasca o solutie la un conflict care s-a soldat cu 250.000 de morti in aproape cinci ani, dar ca se indoieste de "seriozitatea" delegatiei opozitiei, despre care a spus ca nici macar nu-i cunoaste cu exactitate alcatuirea.

In opinia sa, opozitia reprezentata de HCN serveste intereselor puterilor straine, care folosesc terorismul ca arma politica. Exploziile care au avut loc la Damasc duminica dovedesc, de altfel, aceasta legatura intre opozitie si terorism, a apreciat el.

Intr-o declaratie televizata, secretarul de Stat american John Kerry a indemnat duminica cele doua parti sa profite de ocazia acestor negocieri la Geneva pentru a avansa catre o solutionare a conflictului, la care, a subliniat el, "nu exista o solutie militara".

Citeste si:
Bashar Al Assad a supraviețuit unei tentative de asasinare la Damasc
Bashar Al Assad a...

Kerry a indemnat Damascul sa faciliteze trimiterea unui ajutor umanitar oraselor asediate si a subliniat ca un acord politic in Siria ar da o lovitura dura jihadistilor din cadrul Statului Islamic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.